Német-amerikai kémbotrány

Elhagyta Németországot a CIA berlini állomásvezetője

A német kormány felszólítására távozott az országból csütörtökön az amerikai titkosszolgálatok Berlinbe delegált vezető képviselője.

2014.07.17 23:30MTI
Forrás: youtube.com

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) állomásvezetője a frankfurti nemzetközi repülőtérről utazott el az országból - jelentette a Spiegel Online hírportál, amely szerint a berlini amerikai nagykövetség röviddel a férfi távozása után tájékoztatta a német kormányt, hogy eleget tettek az egy héttel korábbi felszólításnak.

A német külügyminisztérium megerősítette az értesülést.

A CIA berlini állomásvezetőjét azután szólították fel távozásra, hogy a szövetségi legfőbb ügyész eljárást indított a védelmi minisztérium egy alkalmazottja és a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) egy munkatársa ellen azzal a gyanúval, hogy az Egyesült Államoknak kémkedtek.

Az egyelőre nem ismert, hogy az állomásvezetőnek milyen szerepe volt az Edward Snowden-féle leleplezések miatt feszültté vált német-amerikai kormányzati viszonyt tovább terhelő újabb kémbotrányokban.

A Spiegel szerint a legmagasabb beosztású amerikai hírszerző kiutasítása a német kormány tiltakozását kifejező jelképes intézkedés, és a kémgyanúba került BND-alkalmazottat nem is a berlini, hanem a bécsi amerikai nagykövetségről irányították.

Angela Merkel kancellár és Barack Obama amerikai elnök a botrányok július eleji kipattanása után csaknem két hétig nem beszélt egymással. Végül kedden ismét kapcsolatba léptek, de telefonbeszélgetésükön a német kormányszóvivő tájékoztatása szerint elsősorban az derült ki, hogy továbbra is jelentős a felfogásbeli különbség a hírszerzői munkáról és a személyes adatok titkosszolgálati kezeléséről.

Ameddig a nézetek közötti eltérés jelentős, addig "természetesen nem beszélhetünk súrlódásmentes együttműködésről" - értékelte a helyzetet Steffen Seibert kormányszóvivő a szerdai tájékoztatóján.

Berlin és Washington viszonya hónapok óta feszült az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) Németországban végzett titkos tevékenységének lelepleződése miatt. Az Edward Snowdentől származó ügynökségi dokumentumok szerint az NSA kiterjedt adatgyűjtő tevékenységet folytatott Németországban, és legkésőbb 2002-től lehallgatta az akkori német kancellár, Gerhard Schröder, majd 2005-től Angela Merkel hivatali mobilját is. Egyedül Merkelről több mint 300 jelentés készülhetett a kiszivárogtatott iratok tartalmát ismerő sajtóorgánumok beszámolói szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.