Gázai konfliktus

Közel-Kelet - megállapodás a tartós tűzszünetről

Mindeközben vádat emelt a zsidó állam ügyészsége az ellen a három izraeli szélsőséges ellen, akik néhány héttel ezelőtt elraboltak és halálra égettek egy palesztin tizenévest.

2014.07.17 16:05MTI
Forrás: Wikipedia

Megállapodás született a kairói tárgyaláson arról, hogy péntektől átfogó és tartós tűzszünet lép életbe Izrael és a palesztinok között a gázai övezeti konfliktusban - közölte csütörtökön egy izraeli tisztviselő.

A Hamász iszlamista palesztin szervezet cáfolta az izraeli bejelentést. "A tűzszünetről szóló tájékoztatás pontatlan. Az erre irányuló erőfeszítések folyamatban vannak, de egyelőre még nincs megállapodás" - közölte Számi Abu Zuhri, a Hamász szóvivője.

A magát megnevezni nem kívánó izraeli nyilatkozó szerint a tíz napig érvényes fegyvernyugvás helyi idő szerint péntek reggel hat órakor kezdődik. Az izraeli vezető, aki korábban arról tájékoztatott, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő nemzetbiztonsági kabinetje jóváhagyta a fegyvernyugvást, később azt mondta a Reuters brit hírügynökségnek, hogy a testület még nem döntött, és továbbra is vizsgálja a részleteket.

"Az érintkezés, a tárgyalások és a találkozók folytatódnak, reméljük, hogy sikerül valamiben megegyeznünk" - mondta Ihab Guszein, a Hamász gázai sajtófőosztályának vezetője.

A Mahmúd Abbász vezette Fatah párt kairói képviselője, Hászem Abu Sanab közölte: "a megállapodás már az asztalon fekszik, de még nem írták alá".

A tűzszünetről egy magas rangú izraeli küldöttség tárgyalt Egyiptomban. Az Izrael és a Hamász között közvetítő egyiptomi hatóságok egyelőre nem tudták megerősíteni a tűzszüneti megállapodás megkötését.

Csütörtök reggel ötórás humanitárius tűzszünet lépett életbe a két fél között. A tűzszünet lejárta - 14 óra - után a Gázai övezetből kilőtt rakéta csapódott be a dél-izraeli Askelon városában - közölte az izraeli hadsereg.

A július 8. óta tartó konfliktus kezdete óta 231 palesztin halt meg a Gázai övezet elleni izraeli légicsapásokban, a palesztinok több mint ezer rakétát lőttek izraeli területre, egy izraeli halt meg.

Izrael július 8-án hajnalban kezdett légi hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen. Az offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamászra, és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát. A hadművelet előzménye az volt, hogy három izraeli és egy palesztin tizenéves elrablását és brutális meggyilkolását követően megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között, az izraeli hatóságok sok palesztint, főleg Hamász-tagot őrizetbe vettek, a palesztinok pedig fokozták az izraeli területek elleni rakétatámadásokat.

Emellett vádat emelt az izraeli ügyészség csütörtökön az ellen a három izraeli szélsőséges ellen, akik néhány héttel ezelőtt elraboltak és halálra égettek egy palesztin tizenévest - tudatta az izraeli igazságügyi minisztérium közleményben.

A három tettes személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit tudni, hogy egy, a ciszjordániai Adam zsidó telepen élő 29 éves férfiról és két, vele rokonságban álló 16 éves fiúról van szó. A fiatalkorú elkövetők egyike Jeruzsálemben, másikuk pedig Bét-Semesben élt.

A gyanúsítottakat egyebek mellett Mohamed Abu Kádir elrablásával és meggyilkolásával vádolják. A rendőrség arra gyanakszik, hogy egy másik arab fiút is el akartak rabolni, de nem sikerült nekik.

A szélsőségesek korábban bevallották a tizenhat éves meggyilkolását. A palesztin fiút egy kocsiba tuszkolták és elhurcolták egy kelet-jeruzsálemi lakónegyedből. Nem sokkal később találták meg elégett holttestét Jeruzsálem egy erdős részén. A rendőrség szerint a gyilkosság bosszú volt három ciszjordániai zsidó fiatal korábbi elrablásáért és meggyilkolásáért.

Simon Peresz izraeli államfő az esetet követően kijelentette, hogy nem söprik szőnyeg alá a nyomozás eredményeit, és példás szigorral megbüntetik a palesztin fiú gyilkosait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.