CZ Slovensko

Újra összeállt Csehszlovákia!

Megint egy hajóban eveznek a csehek és a szlovákok - a közös fegyverbiznisz összehozta az országokat.

2014.07.15 16:05MTI
Forrás: Wikipedia

Közösen gyártanak kézifegyvereket a csehek és a szlovákok, a CZ Slovensko fegyvergyárat, amely a cseh Ceská Zbrojovka és a szlovák MSM Martin közös cége, a két ország miniszterelnöke Bohuslav Sobotka és Robert Fico kedden nyitotta meg ünnepélyesen a nyugat-szlovákiai Novákyban (Nyitranovák).

A Ceská Zbrojovka közlése szerint az új fegyvergyárban puskákat gyártanak majd, amelyek egyre keresettebbek a világpiacon.

"Az évi forgalom értékét 3-4 millió euróra becsüljük. Az első szakaszban a puskák néhány részét fogjuk itt gyártani. A második szakaszban Nyitranovákba helyezzük át a puskák és az automata fegyverek összeszerelését és a szervizelést is" - nyilatkozta Lubomír Kovarík, a cseh fegyvergyár vezérigazgatója újságíróknak. Kovarík azzal számol, hogy a közös gyár hozzásegíti a Ceská Zbrojovkát ahhoz, hogy a szlovák hadsereg már tőle rendelje meg az új puskákat.

Az új gyárban rövid időn belül mintegy 200 személy talál munkát. A CZ Slovensko többségi tulajdonosa a Ceská Zbrojovka.

"A Cseh Köztársaságban és Szlovákiában is nagy hagyományokkal rendelkeznek a fegyvergyárak. A kölcsönös együttműködés segíthet nagyobb mértékben betörni a világpiacra, s új munkahelyeket hoz létre" - jelentette ki Sobotka.

A szlovák miniszterelnök szerint a beruházás értéke mintegy hárommillió euró.

Martin Stropnicky cseh, illetve Martin Glvác szlovák védelmi miniszter a gyár megnyitása alkalmával megállapodást írtak alá: a két ország egységesíti a kézifegyverek gyártását érintő előírásait és normáit.

A dél-morvaországi Uhersky Brodban székelő Ceská Zbrojovka az egyik legnagyobb cseh fegyvergyártó. Kézifegyvereket gyárt. Éves forgalma meghaladja a kétmilliárd koronát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.