Törékeny a béke

A Balkán továbbra is puskaporos hordó

A török kormányfő szerint bárki, aki egy ujjal is bántani merészeli a bosnyákokat, száz millió törökkel találja szemben magát. A szerbeknek ez rosszul esett.

2014.07.14 19:25MTI
freedigitalphotos.net/adamr

Káros bármely olyan kijelentés, amely veszélyezteti a Balkán amúgy is törékeny, puskaporos hordóra emlékeztető stabilitását - szögezte le Aleksandar Vucic szerb kormányfő, miután hétfőn Belgrádban megbeszélést folytatott Milorad Dodik boszniai szerb elnökkel a török miniszterelnök fenyegetőnek tartott múlt heti kijelentéséről.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő - aki jelöltként indul a török elnökválasztáson - egy múlt heti kampánygyűlésen úgy fogalmazott, hogy "bárki, aki egy ujjal is bántani merészeli a bosnyákokat, száz millió törökkel találja szemben magát." A kijelentés következményeként Dodik vasárnap levelet küldött Vucicnak aggodalmát ecsetelve és találkozót kérve.

A szerb miniszterelnöki hivatal sajtónyilatkozatban közölte, hogy Vucic szerint káros bármely olyan kijelentés, amely veszélyezteti a térség amúgy is törékeny, puskaporos hordóra emlékeztető stabilitását. Hozzátette: reméli, hogy az Európai Unió Németországgal az élen segít a térség békéjének és biztonságának megerősítésében. Szerbia elkötelezett a béke mellett, de nem fogja engedni, hogy mások leromboljanak mindent, amit a Nyugat-Balkán államai és népei felépítettek az utóbbi évtizedben - tette hozzá.

Vucic hétfőn fogadta a Belgrádban akkreditált török nagykövetet, Mehmet Kemal Bozayt is, aki vasárnap úgy nyilatkozott a Tanjug szerb hírügynökségnek, hogy a török miniszterelnök kijelentését a média hamisan tolmácsolta, Erdogan nem is mondott semmi fenyegetőt a bosnyákokat illetően. Ezt Bozay hétfőn Vucicnak is váltig bizonygatta. A szerb kormányfő közölte, szeretné hinni, hogy Erdogan valóban nem mondott ilyesmit. Megjegyezte ugyanakkor, hogy jó lenne, ha a térség török követségei összehangolnák kijelentéseiket, mert nem mindegyikük szolgált őszinte válasszal.

A szerb miniszterelnök értésre adta, hogy országa jó gazdasági és egyéb kapcsolatokra törekszik Törökországgal, de ez a törekvés nem mehet a biztonság rovására. Egyúttal emlékeztetett Erdogan néhány korábbi, szintén nem túl szerencsés kijelentésére, nevezetesen arra, hogy tavaly októberben a török kormányfő koszovói látogatásán azt mondta, Koszovó Törkország és Törökország Koszovó, most június végén Bécsben meg azt hangoztatta, hogy az osztrákok az oszmán törökök leszármazottai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.