Nem tetszenek a büntetőintézkedések

Janukovics és köre panaszt nyújtott be az Európai Bíróságnál

Viktor Janukovics leváltott ukrán elnök két fiával és tíz másik ukrán állampolgárral, köztük Mikola Azarov volt kormányfővel együtt panaszt nyújtott be az Európai Bíróságnál az Európai Unió által ellenük elrendelt büntetőintézkedései miatt.

2014.07.14 12:58MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Az EU márciusban sújtotta szankciókkal a hatalmától megfosztott korábbi ukrán vezetői garnitúrát. Brüsszel egyben befagyasztotta Janukovics és 17 bizalmasának bankszámláit.

Azzal vádolják őket, hogy az ukrán állam pénzét helyezték el külföldi számláikon. Az ukrán államügyészség azzal vádolja Janukovicsot, hogy elnöksége idején mintegy 3 milliárd dollárt sikkasztott el.

A Bild című lap szerint a panaszok már május 14-én beérkeztek az Európai Bírósághoz. Janukovics és fiai ebben azzal vádolták az EU-t, hogy a szankciók kivetésével vétett az uniós jog ellen.

Janukovics londoni ügyvédeinek érvelése szerint az EU csupán azért lépett fel a volt ukrán elnök ellen, hogy elősegítse Ukrajna közeledését az unióhoz, aminek az ország "demokratikusan megválasztott" elnöke útjában állt. A bírósághoz benyújtott panasz szerint Janukovics mint volt államfő különleges mentességet élvez.

A volt ukrán elnök több hónapos erőszakba forduló tüntetések után menekült el hazájából. A kijevi parlament ezután megfosztotta hivatalától.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.