Tizennégy éves volt a legfiatalabb

Újabb azonosított áldozatokat temettek el a srebrenicai vérengzés évfordulóján

A most eltemetett áldozatok közül a legfiatalabb 14, a legidősebb 79 éves volt. Korábban már csecsemő maradványait is elhelyezték a közös emlékhely sírjában.

2014.07.11 15:56MTI
freedigitalphotos.net/africa

A srebrenicai vérengzés 19. évfordulóján 175 újonnan azonosított áldozatot temettek el a kelet-boszniai Srebrenica melletti potocari emlékhelyen - számolt be róla a boszniai sajtó pénteken.

A 19 évvel ezelőtti mészárlásnak korábban már 6066 áldozatát helyezték örök nyugalomra Potocariban. A most eltemetett áldozatok közül a legfiatalabb 14, a legidősebb 79 éves volt. Korábban már csecsemő maradványait is elhelyezték a közös emlékhely sírjában.

A gyászszertartáson a családtagok és barátok mellett az ország vezetői, valamint a külföldi diplomáciai képviseletek megbízottai is részt vettek. Srebrenica a boszniai háború idején (1992-95) az Egyesült Nemzetek Szervezetének védelme alatt állt.

A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzés a nemzetközi jog szerint népirtásnak minősül, és a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában.

Július 11-ét Bosznia-Hercegovina főleg bosnyákok és horvátok lakta országrészének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak vezetése az idén gyásznappá nyilvánította.

A megemlékezésen Enes Suljkanovic, Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak az alelnöke kiemelte: "csak az vezethet megbékéléshez és akadályozhatja meg az ilyen tragédiák megismétlődését, ha valamennyi áldozatnak megadjuk a megfelelő tiszteletet. Erre van szükség ahhoz, hogy a jövő felé fordulhassunk."

Valentin Inzko, az Európai Unió boszniai főképviselője a gyásznapon azt mondta, hogy a Srebrenicában történtek a világtörténelem szomorú fejezetéhez tartoznak, az áldozatokat nem szabad elfelejteni, a bűnösöknek pedig felelniük kell tetteikért.

Kutatócsoportok még mindig keresik az áldozatok holttesteit, munkájukat azonban nehezíti, hogy az elkövetők a háború után sok esetben kiásták és más helyre szállították a hullákat, hogy elrejtsék tetteik bizonyítékait. A maradványok többször roncsolódtak és összekeveredtek, ezért a legtöbb esetben csak DNS-vizsgálattal azonosítható egy-egy áldozat.

A DNS-teszteket végző csoport egyik tagja a boszniai médiának elmondta: tavaly óta 700 új áldozatot azonosítottak, közülük azonban csak 175-öt temettek most el. Az utóbbi 19 év alatt ennél mindig több volt az eltemetett srebrenicai áldozatok száma.

Előfordult már olyan is, hogy a családok nem akarták, hogy a megtalált családtag csontjait a közös emléksírba helyezzék, gyakran ugyanis csupán egy-egy csontról volt szó, amit inkább emlékként megőriztek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.