Inkább a család

Lengyelországban csökkent a gyakorló katolikus hívők aránya

A tízezer lengyel egyházközségben elvégzett felmérés szerint tavaly a katolikusoknak 39,1 százaléka járt rendszeresen vasárnapi szentmisére.

2014.07.10 21:28MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

Lengyelországban 1980 óta először esett 40 százalék alá a rendszeresen templomba járó katolikusok aránya - közölte csütörtökön a lengyel katolikus egyház statisztikai intézete (ISKK). A tízezer lengyel egyházközségben elvégzett felmérés szerint tavaly a katolikusoknak 39,1 százaléka járt rendszeresen vasárnapi szentmisére.

A gyakorló katolikusok száma tíz év alatt mintegy 2 millióval csökkent a 38 milliós országban, ahol a lakosság több mint 90 százaléka katolikusnak vallja magát. Feltűnőek az egyes régiók közötti különbségek. Míg a nagyvárosokban - Varsóban, Wroclawban vagy Gdanskban - a katolikusoknak csak 30-35 százaléka járt el rendszeresen a vasárnapi istentiszteletre, a dél- és délkelet-lengyelországi hagyományosan buzgó vallásos vajdaságokban csaknem elérte a 70 százalékot.

Sok megkérdezett azt mondta, hogy a vasárnapot inkább a családjával tölti valahol, sportol vagy moziba megy mise helyett. Mindamellett a templomba járók aránya Lengyelországban még mindig messze felülmúlja bármely más európai országét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.