Skót népszavazás

Betétmenekítés várható Skócia elszakadása esetén

A betétesek, sőt maguk a bankok is "elmenekülhetnek" Skóciából, ha a függetlenségről kiírt szeptemberi népszavazáson az elszakadásra voksolók győznének.

2014.07.10 17:05MTI
Forrás: Wikipedia

A UBS svájci nagybank - amelynek elemzését a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap idézte - azzal számol, hogy ha Skócia a függetlenségre szavaz, akkor a bankbetétesek "nagyon gyorsan" hozzákezdhetnek pénzük kivonásához és áttelepítéséhez Angliába, különös tekintettel arra is, hogy a skót bankrendszer elszakadás esetén már nem tudhatná maga mögött a Bank of England - a brit jegybank - likviditási garanciáit.

A UBS szakértői szerint a piaci szereplők is alábecsülik a függetlenségpártiak esetleges győzelmének potenciális következményeit, és "naiv feltételezéseket gyártanak" erre az eshetőségre.

A bankok és az üzleti vállalkozások nem is készítettek terveket az elszakadást pártolók győzelmének lehetőségére, abból kiindulva, hogy majd a referendum után, a skót és a brit kormány tárgyalásainak időszakát kihasználva elemzik a kialakult helyzetet. Még a globális nagyvállalatok is "veszélyes mértékben" bíznak abban a forgatókönyvben, hogy a skót függetlenség megszavazása esetén a két kormány "majd kedélyesen eltárgyalgat egymással". A válás politikai vonatkozásaira ez igaz lehet, rendkívül valószínűtlen azonban, hogy ugyanez érvényes lenne a gazdasági kérdésekre - áll a UBS elemzésében.

A ház felidézte Csehszlovákia felbomlásának példáját, hangsúlyozva, hogy a szétválás után azonnal megindult a bankbetétek áttelepítése Szlovákiából Csehországba.

Egy olyan forgatókönyv, amelyben akár csupán lehetőségként felmerül, hogy Skócia nem lesz része egy teljes körű valutauniónak az Egyesült Királyság többi részével - vagyis nem tarthatja meg a fontot fizetőeszközéül, és így a Bank of England garanciáitól is elesik -, arra késztetheti a kockázatoktól tartó betéteseket, hogy pénzüket gyors ütemben áthelyezzék Angliába - áll a UBS csütörtökön idézett tanulmányában.

A ház szerint mindemellett a legnagyobb skóciai bankok is távozhatnak, ha bizonytalanná válik, hogy továbbra is támaszkodhatnak-e a Bank of England likviditásforrásaira.

A UBS elemzői szerint elsősorban a Royal Bank of Scotland (RBS) és a Lloyds bankcsoport dönthet úgy, hogy áttelepül Angliába, annál is inkább, mivel e két bankot a pénzügyi válság elhatalmasodásának időszakában a brit kormány hatalmas költségvetési tőkeinjekciókkal mentette meg az összeomlástól. E befektetések nyomán a brit államnak az RBS-ben 80, a Lloyds-csoportban 24,9 százalékos részesedése van.

Az elszakadás gazdasági-pénzügyi kockázatait a Konzervatív Párt vezette brit kormány is rendre hangsúlyozza, nem titkolva, hogy újabb bankválság esetén London már nem segítené ki a skót bankokat, és ha Skócia függetlenné válik, a skót kormány szándékai ellenére nem használhatná tovább a fontot sem fizetőeszközéül.

A brit pénzügyminisztérium nemrégiben külön közleményében szögezte le, hogy "ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is".

"A skót kormány válást javasol, ugyanakkor meg akarja tartani a közös bankszámlát és a közös hitelkártyát", az Egyesült Királyság azonban nem kockáztathatja meg, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük "egy külföldi országot és annak bankjait" - fogalmazott a brit pénzügyminisztériumi nyilatkozat.

George Osborne brit pénzügyminiszter nemrégiben a BBC-nek nyilatkozva ehhez hozzátette, hogy a brit font "nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.