2016 - Európa Zöld Fővárosa

Európa első hulladékmentes fővárosa

Nagy hiánya, hogy nincs hulladékégetője. Azonban előnyt kovácsolt ebből, és elnyerheti az Európa első hulladékmentes fővárosa címet. Na de melyik településről van szó?

2014.07.08 16:45MTI
Forrás: Wikipedia

Zéró hulladék stratégiát hirdetett meg Ljubljana vezetősége, alig két héttel az után, hogy az Európai Bizottság a szlovén fővárost választotta meg 2016-ra Európa Zöld Fővárosának.

A héten elfogadott környezetvédelmi stratégia célja a lakosság hulladéktermelésének jelentős visszaszorítása és az újrahasznosítás, illetve az újrafelhasználás népszerűsítése. A 2035-ös határidővel meghirdetett projekt várhatóan új munkahelyeket teremt és biztosítja az újrahasznosításra alkalmas nyersanyagforrásokat.

A terv meghirdetését részben az ösztönözte, hogy Ljubljanának nincs a városi szemétkezelés bevett módjának számító hulladékégetője. A szemétégető hiányát a város gyenge pontjai közé sorolták akkor is, amikor Ljubljana két héttel ezelőtt elnyerte az Európa Zöld Fővárosa 2016 címet.

A város azonban előnyt kovácsolt az égető hiányából, és hangoztatta, hogy azok a városok, amelyek a megtermelt hulladék 40-50 százalékát elégetik, nehezen fogják tudni tartani magukat az Európai Unió újrahasznosítási célkitűzéseihez.

Környezetvédők szerint amennyiben sikerül megvalósítani a kitűzött célokat, akkor Ljubljana válhat Európa első hulladékmentes fővárosává.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.