Újabb barátságtalan lépés

Amerikaiak "rabolták el" az orosz hackert

Moszkva azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy egy kétoldalú egyezményt megsértve "elrabolt" egy orosz állampolgárt, akit az amerikai hatóságok bankkártyaadatok ellopásával és amerikai cégek számítógépes rendszereinek feltörésével vádolnak.

2014.07.08 15:25MTI
Freedigitalphotos chanpipat

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Washington újabb barátságtalan lépésének tekinti a történteket.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium hétfőn közölte, hogy a hírszerzés július ötödikén őrizetbe vette a harminc esztendős Roman Valerjevics Szeleznyovot a Maldív-szigetek egy repülőterén.

A férfi ellen 2011 márciusában adtak ki körözést Washington állam hatóságai, és adócsalással, védett számítógépről való adatgyűjtéssel és károkozással, valamint több rendbeli internetes személyazonosság-lopással vádolják - olvasható a minisztérium közleményében.

Orosz sajtóértesülések szerint az elfogott férfi Valerij Szeleznyov orosz parlamenti képviselő fia. A honatya az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek azt mondta, nem tudta elérni fiát, de a vádaskodás szerinte "alávaló hazugság és provokáció".

Az orosz külügyminisztérium kedden közölte honlapján: "Washington legutóbbi barátságtalan lépéseként tekintünk erre. Nem ez az első eset, hogy az amerikai fél - figyelmen kívül hagyva a bűncselekményekben való kölcsönös együttműködésről szóló kétoldalú egyezményt - egy orosz állampolgár elrablásával egyenértékű cselekedetet hajt végre".

A vádirat szerint Szeleznyov több amerikai cég honlapját törte fel, meghackelte egyebek mellett Phoenix város állatkertjének, a Schlotzsky's Deli nevű szendvicsbár üzleteinek, továbbá több kisebb étteremnek és szórakoztató intézményeknek a honlapját.

Oroszország és az Egyesült Államok az utóbbi időben a hidegháború óta nem látott mértékben hidegültek el egymástól elsősorban az Ukrajnában dúló konfliktus, valamint az emberi jogok, demokrácia és védelmi kérdésekben tanúsított eltérő álláspontjaik miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.