Adótartozás miatt sitt

Három év szabadságvesztésre ítélték Egyiptom leggazdagabb emberét

Adótartozásai miatt három év szabadságvesztésre ítélték Nászef Szávíriszt, Egyiptom leggazdagabb emberét - adta hírül kedden az ad-Dusztúr egyiptomi napilap internetes oldalán.

2014.07.01 22:07MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/franky242

Az Orascom Construciton Industries (OCI) egyiptomi műszaki, közbeszerzési és építőipari cég tulajdonosát a bíróság távollétében ítélte el. Szávíriszra ezenkívül 50 millió egyiptomi font (1,6 milliárd forint) pénzbírságot szabtak ki. Az 53 éves kopt keresztény üzletember ellen még a tavaly megdöntött iszlamista rezsim alatt, 2013 márciusában indított eljárást az egyiptomi adóhatóság.

Szávíriszt azzal vádolták, hogy az OCI nem fizetett be közel 14 milliárd egyiptomi fontnyi adót az egyik leányvállalatának eladásából származó nyeresége után. A felek végül megegyezésre jutottak, amelynek értelmében az OCI-nak négy év alatt kellett volna az összeg felét tíz részletben kifizetnie. A vállalat idén februárban váratlanul bejelentette, hogy az adóhatóság felmentette a csalás vádja alól, amit azonban az említett hivatal egy áprilisban kiadott közleményben tagadott.

A dollármilliárdos ügyét az adóhivatal azért terjesztette az ügyészség elé, mert állítólag csak a közös megállapodás eredményeként megszabott összeg egy részét fizette ki. Az amerikai Forbes magazin szerint Szávírisz vezeti az észak-afrikai ország leggazdagabbjainak listáját, amelynek harmadik helyén fivére, a mobilmogul Nagíb Szávírisz, utána pedig az OCI-t megalapító apja, Onszi Szávírisz követi őt.

A család összvagyonát a Forbes 13,2 milliárd dollárra becsüli. Mohamed Murszi egy éves elnöklése alatt a família összetűzésbe került az iszlamisták uralta kormánnyal, amelynek beiktatását a Londonba menekült Nagíb Szávírisz egy interjúban Mussolini hatalomra kerüléséhez hasonlította az olasz fasizmus idején.

A fegyveres erők által tavaly július 3-án végrehajtott hatalomváltás után a Szávírisz fivérek úgy nyilatkoztak, hogy hatalmas összegeket szándékoznak az egyiptomi gazdaságba invesztálni. A keddi ítélet előtt pár héttel Nászef Szávírisz bejelentette, hogy 500 millió egyiptomi font alaptőkével (16 milliárd forint) járul hozzá egy újonnan létrehozott egyiptomi befektetési alaphoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.