Kivégzésszerű gyilkosságok

Életfogytiglant kaptak a macedóniai ötös gyilkosság elkövetői

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek a macedón hatóságok hat macedóniai albánt amiatt, hogy 2012 áprilisában meggyilkoltak öt macedón nemzetiségű férfit.

2014.06.30 19:15MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/ tiverylucky

A macedón hatóságok terrortámadásnak minősítették a gyilkosságokat.

A hat elítélt közül kettőre távollétükben szabta ki a bíróság az ítéletet, mivel illegális fegyvertartásért a szomszédos Koszovóban börtönbüntetésre ítélték őket - közölte Ivica Sztefanovszki bírónő. Macedónia hivatalosan kiadatásukért folyamodott. A hetedik gyanúsítottat felmentette a törvényszék.

2012. április 12-én az esti órákban a Szkopje közelében lévő Zselezari-tó mellett négy, horgászatból hazafelé készülődő 18-20 év körüli fiatalembert és egy idősebb férfit - aki feltehetően nem tartozott a csoporthoz - ismeretlenek automata fegyverekkel agyonlőttek. A gyilkosok közvetlen közelről végeztek az áldozatokkal.

A kivégzésszerű gyilkosságok tovább szították az ellentéteket a macedón többség és az albán kisebbség között, az áldozatok ugyanis keresztény macedónok, a gyilkosok pedig muzulmán albánok voltak.

A per folyamán az ügyészség megerősítette, hogy "terrortámadás" történt, amely a volt jugoszláv köztársaság destabilizálására irányult.

A bírónő hangsúlyozta, a vádlottak és az áldozatok etnikai hovatartozása ellenére nem szabad, hogy az ítélet ártson a macedón többség és az albán kisebbség viszonyának.

A 2,1 milliós Macedóniában a lakosság több mint harmada albán, akik főleg az ország északnyugati és nyugati részén élnek. 2001-ben hét hónapig tartó fegyveres harc folyt a macedón biztonsági erők és a Tetovo környéki albán lázadók között. A konfliktust az ohridi szerződés zárta le, amely szélesebb jogokat biztosított az albán kisebbségnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.