Tovább keresik

Robotpilótával csapódhatott az óceánba a maláj gép

A március elején nyom nélkül eltűnt malajziai utasszállító repülőgépet "nagy valószínűséggel" robotpilóta vezette, amikor az Indiai-óceánba zuhant.

2014.06.26 11:23MTI
freedigitalphotos.net/num_skyman

Warren Truss ausztál miniszterelnök-helyettes elmondta: azért jutottak erre a következtetésre, mert máskülönben nem követte volna a repülőgép azt a nagyon szabályos útvonalat, amelyet a műholdas adatok alapján azonosítottak.

Martin Dolan, az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal főbiztosa is megerősítette: amíg a gép az Indiai-óceán felett haladt és nem fogyott ki az üzemanyagból, robotpilóta irányította.

Dolan kérdésre válaszolva hozzátette: alapvetően azt feltételezik, hogy a robotpilótát kézileg kapcsolták be, de azt nem tudják, mikor. A Malaysia Airlines légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó, MH370-es járata 239 emberrel a fedélzetén egy órával a felszállás után hirtelen irányt váltott, és megszakított minden kommunikációt a légi irányítókkal.

Azóta nem leltek a repülőgép nyomára, így eltűnése a modern kori repüléstörténet egyik legnagyobb rejtélyének számít.

Az ausztrál hatóságok múlt heti bejelentésükkel összhangban csütörtökön közölték: a műholdas adatok újraelemzése nyomán a legutóbb átfésült zónától több száz kilométerrel délnyugatra - Ausztrália nyugati partjaitól mintegy 1800 kilométerre - folytatják a gép keresését egy 60 ezer négyzetkilométeres területen, az Indiai-óceán mélyén.

Truss kifejezte reményét, hogy a most körülhatárolt övezet tényleg a repülőgép becsapódásának helyszíne, ugyanakkor hozzátette: szerencsés esetben már az első napon sikeres lehet a gép utáni kutatás, de akár 12 hónapig is eltarthat majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.