Rasmussen

Az afgánokon a sor, hogy cselekedjenek?

Rasmussen felszólította a döntő fordulóba jutott mindkét jelöltet, hogy tanúsítsanak felelős és konstruktív magatartást.

2014.06.25 18:50MTI

A NATO elkötelezett, hogy a jövő év elején elindítsa az új támogató, tanácsadó és kiképző missziót Afganisztánban, de ha Kabul nem írja alá az ehhez szükséges védelmi megállapodást, akkor ez nem lesz lehetséges - jelentette ki Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár miután az észak-atlanti szövetség külügyminiszterei egyeztetettek a jelenlegi afganisztáni katonai misszióban résztvevő többi országgal.

A közelmúltban tartott elnökválasztással kapcsolatban a NATO-főtitkár megjegyezte: az afgánok választottak, demokráciát akarnak, és ezt a szövetség üdvözli. Rasmussen felszólította a döntő fordulóba jutott mindkét jelöltet, hogy tanúsítsanak felelős és konstruktív magatartást. Rasmussen szerint a vélt szabálytalanságokat ki kell vizsgálni, a választási folyamatot pedig szabályszerűen le kell folytatni.

"Ez Afganisztán jövője és a mi ottani jelenlétünk jövője miatt is fontos" - húzta alá a dán politikus, aki emlékeztetett, hogy fél éven belül lejár a jelenlegi nemzetközi katonai misszió mandátuma, az afgán haderő és rendőrség pedig egyedül kell majd szavatolja az ország biztonságát.

"A következő lépést azonban az afgánoknak kell megtenniük. A védelmi megállapodást mielőbb alá kell írni" - közölte a NATO főtitkára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.