Ukrán válság

Biden megfigyelőkkel vizsgáltatná ki a tűzszünet megsértését

Telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai alelnök Petro Porosenko ukrán elnökkel, és azt szorgalmazta, hogy menjenek megfigyelők Kelet-Ukrajnába a tűzszünet megsértésének kivizsgálására.

2014.06.25 08:40MTI

Porosenko Angela Merkel német kancellárral és Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács (ET) főtitkárával is tárgyalt telefonon.

A telefonbeszélgetésekre azt követően került sor, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok kilenc emberrel a fedélzeten lelőtték kedden az ukrán hadsereg egyik helikopterét Szlovjanszk közelében.

Az amerikai alelnök szerint a megfigyelőknek vizsgálniuk kellene azt is, hogy érkeznek-e fegyverek az ukrán határon át Oroszországból. Az ukrán katonai helikopter lelövése miatt Petro Porosenko elnök bejelentette, hogy fontolgatja az általa meghirdetett tűzszünet felmondását.

"Az államfő nem zárja ki, hogy lejárata előtt felmondja a tűzszünetet, mert a külföldről irányított lázadók folyamatosan megsértik azt" - szerepelt a hivatala által kiadott közleményben.

Az elnök a biztonsági kabinetjének tagjaival tartott tanácskozáson elmondta, hogy "béketervének" pénteki bejelentése óta a lázadók 35-ször nyitottak tüzet a hadsereg katonáira.

Ezért utasítást adott, hogy ha kormánykatonákra tüzet nyitnak, akkor "habozás nélkül" lőjenek vissza. Angela Merkel a Porosenkóval kedden folytatott beszélgetésben "támogatásáról biztosította az ukrán elnök erőfeszítéseit béketervének megvalósítására, és elragadtatottságának adott hangot az ukrán katonák és az ukrán nép hősiessége miatt, amely a nagyszámú veszteség ellenére keresi a lehetőségét a konfliktus békés rendezésének" - írta közleményében az ukrán elnök sajtószolgálata.

Porosenko azt mondta, hogy a béketerv sikeres megvalósítása konkrét lépéseket követel. Ezek között említette az ukrán-orosz határ lezárását, az ukrán ellenőrző pontok elleni támadások beszüntetését, a túszok szabadon engedését és EBESZ-megfigyelők, köztük oroszok bevonását a helyzet ellenőrzésébe az ellenőrző pontokon a tűzszünet lejártáig hátramaradt néhány napban.

A Thorbjorn Jaglanddal folytatott beszélgetésben Porosenko gratulált az ET főtitkárának újbóli megválasztásához, és reményét fejezte ki, hogy vezetése alatt az Európa Tanács továbbra is támogatni fogja Ukrajna közeledését az európai közösséghez.

Az ukrán helikopter lelövése Barack Obama amerikai elnök és David Cameron brit miniszterelnök telefonbeszélgetésén is szóba került. A két politikus üdvözölte Petro Porosenko ukrán elnök erőfeszítéseit a tűzszünet elérésére Kelet-Ukrajnában.

Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy bár Vlagyimir Putyin orosz elnök a tűzszünet elfogadására szólította fel a szakadárokat, egyelőre nincs jele annak, hogy Oroszország véget vetne a fegyverek Ukrajnába áramlásának, mint ahogy annak sem, hogy a szeparatisták már nem kapnak orosz kiképzést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.