Ukrán válság

Porosenko Merkeltől kér segítséget a rendezéshez

A német szövetségi kormány előzőleg felszólította az orosz vezetést, hogy vesse latba befolyását a szeparatistáknál és támogassa Porosenko béketervét.

2014.06.23 11:22MTI
Forrás: youtube.com

Petro Porosenko ukrán államfő arra kérte Angela Merkel német kancellárt, hogy személyesen is vállaljon szerepet az ország keleti részén kialakult konfliktus rendezésében - közölte hétfőn az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata.

A közlemény szerint Porosenko a Merkellel vasárnap folytatott telefonbeszélgetés során kijelentette: Angela Merkel és a világ más vezetőinek "segítsége és személyes szerepvállalása rendkívül fontos lenne a Kelet-Ukrajnában kialakult válság megoldásához."

A nemrég hivatalba lépett Nyugat-barát ukrán államfő beszámolt a német kancellárnak arról, hogy az oroszbarát szakadár erők a keleti Donyeck és Luhanszk megyében 24 órán belül több mint húsz alkalommal "sértették meg" az általa pénteken egyoldalúan kihirdetett tűzszünetet - fogalmaz az elnöki hivatal közleménye.

Merkel megerősítette, hogy segíteni fogja Porosenko béketervének megvalósulását. Mint mondta, kész mindent megtenni annak előmozdítása érdekében, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek a válságban érintett felek. A német szövetségi kormány előzőleg felszólította az orosz vezetést, hogy vesse latba befolyását a szeparatistáknál és támogassa Porosenko béketervét.

Oroszország hétfőn közölte: szükségesnek tartja a "tartós tűzszünet" tiszteletben tartását Kelet-Ukrajnában ahhoz, hogy párbeszéd kezdődhessen a szeparatista felkelők és a kijevi hatóságok között.

Az Európai Unió (EU) tagállamainak külügyminiszterei hétfőn Luxembourgban üléseznek. A tanácskozáson értesülések szerint kialakíthatják egy olyan, nem katonai jellegű ukrajnai misszió válságkezelési koncepcióját, amely - az EU közös biztonság- és védelmi politikájának kereteibe illeszkedve - stratégiai támogatást nyújthatna az ukrajnai civil biztonsági terület megerősítéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.