Ukrán válság

Nemcsak Putyinnak, Bidennek is tetszik a Porosenko által elrendelt tűzszünet

Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a kelet-ukrajnai szakadár fegyveresek nem viszonozzák az ukrán kormány által pénteken elrendelt egyhetes tűzszünetet.

2014.06.23 09:43MTI
Forrás: youtube.com

Joe Biden amerikai alelnök üdvözölte a Petro Porosenko ukrán államfő által egyoldalúan kihirdetett tűzszünetet, ugyanakkor ismét szankciókkal fenyegetőzött arra az esetre, ha Moszkva nem tesz lépéseket a kelet-ukrajnai erőszak beszüntetésére.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden a Porosenkóval folytatott vasárnapi telefonbeszélgetés során aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a kelet-ukrajnai szakadár fegyveresek nem viszonozzák az ukrán kormány által pénteken elrendelt egyhetes tűzszünetet.

Az amerikai alelnök elismerően szólt arról, hogy az ukrán elnök - összhangban béketervével - továbbra is elkötelezett amellett, hogy megbeszéléseket folytasson a kelet-ukrajnai polgári vezetőkkel.

Porosenko azzal vádolta a szakadárokat, hogy a tűzszünet ellenére folytatják az ukrán kormányerők elleni támadásokat.

Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok szorosan együttműködik a világ vezető gazdaságait tömörítő G7 többi tagjával - Nagy-Britanniával, Kanadával, Franciaországgal, Németországgal, Olaszországgal és Japánnal - annak érdekében, hogy újabb büntető intézkedésekkel sújtsa Moszkvát, ha utóbbi nem teszi meg az országcsoport június eleji brüsszeli csúcstalálkozóján kért intézkedéseket.

A Kreml sajtószolgálata szombaton közölte, hogy Vlagyimir Putyin támogatásáról biztosította a Porosenko által elrendelt tűzszünetet, az orosz államfő ugyanakkor sürgette, hogy a felek szüntessenek be minden ellenséges akciót, és kezdjenek el tárgyalni. Putyin hangsúlyozta: a béketerv nem lesz "életképes" a tárgyalások irányába tett gyakorlati lépések nélkül.

Az orosz elnök az Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel szombaton folytatott telefonbeszélgetés alkalmával támogatásáról biztosította az ukrán válság rendezési tervét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.