Konténer vagy kuka?

Offshore számlákról árulkodó dokumentumokat foglalt le a német vámhatóság

Adóelkerülés gyanúja miatt foglalt le két konténernyi, a Kajmán-szigetekről származó banki dokumentumot a német vámhatóság Hamburg kikötőjében.

2014.06.21 20:47MTI

A Die Welt am Sonntag és a Focus hírmagazinok beszámolói szerint az akció még május végén történt. A mintegy 14 ezer lefoglalt dokumentum egyebek mellett a svájci Coutts privátbank egyes adóelkerüléssel gyanúsított német ügyfeleinek számlaadatait is tartalmazza.

A lapok szerint a dokumentumok lefoglalása szorosan kapcsolódik egy, a Coutts tevékenységével kapcsolatban Észak-Rajna-Vesztfália tartományban 2012 óta folyó nyomozáshoz. A tartomány adóhivatala két éve - 3,5 millió euróért - megvett egy, a Coutts bank ezer német ügyfelének nevét és számlaszámát tartalmazó CD-t.

Ugyanakkor a Focus szerint nemcsak német adócsalók akadtak a hatóságok horgára, a dokumentumok között ugyanis a néhai Oszama bin Laden szaúdi származású terroristavezér családjának pénzügyeivel kapcsolatosak is vannak.

A Coutts a Welt am Sonntaggal annyit közölt, hogy jelenleg "költöztetik a dokumentumokat kajmán-szigeteki adatközpontjukból", de tudomásuk szerint nem folyik nyomozás ellenük.

A Focusnak egy pénzügyi tisztviselő azt mondta, hogy az ilyen iratok "általában iratmegsemmisítőben végzik". A lap szerint a dokumentumok egy része Genfbe tartott a Kajmán-szigetekről.

Korábbi becslések szerint német magánszemélyek 130-180 milliárd euró körüli összeget helyezhettek el svájci bankokban adókerülés céljával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.