ENSZ-főtitkár

BT-felhatalmazás nélkül is beavatkozhatnak az amerikaiak Irakban

Ban Ki Mun felszólította az Irakkal szomszédos országokat arra, hogy támogassák a bagdadi kormányt a terrorizmus elleni harcban.

2014.06.20 12:50MTI
Forrás: youtube.com

Nincs szükség az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) hozzájárulására ahhoz, hogy az Egyesült Államok katonai műveletet hajthasson végre az Irakban előretörő szunnita szélsőségesek ellen - jelentette ki Ban Ki Mun a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci napilapnak adott, pénteken megjelent interjújában.

"Az Egyesült Államoknak kell arról döntenie, hogy szárazföldi csapatokkal vagy más katonai eszközökkel beavatkozik-e a konfliktusba, és hogy egy ilyen eljárásról egyeztetni akar-e a régió vezető hatalmával, Iránnal" - szögezte le a világszervezet főtitkára. Amennyiben Irak mindkét országtól kéri a katonai intervenciót, akkor ahhoz biztosan nem kell a Biztonsági Tanács határozata.

Ban Ki Mun egyúttal felszólította az Irakkal szomszédos országokat arra, hogy támogassák a bagdadi kormányt a terrorizmus elleni harcban.

Irakban napról napra rosszabbodik a helyzet az Iraki és Levantei Állam (ILIÁ) harcosainak előrenyomulása miatt. "Nagyon komoly válságról van szó" - mondta az ENSZ-főtitkár, aki ugyanakkor "pozitív és fontos lépésnek" nevezte, hogy Núri al-Máliki síita iraki kormányfő nemrég szunnita vezetőkkel találkozott. Ban Ki Mun szerint azonban Málikinek szüksége van a regionális hatalmak támogatására is, amelyek a különböző népcsoportokat visszafogottságra tudják bírni.

Csütörtökön Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő kijelentette: Washington csak az ENSZ BT beleegyezésével mérhet légi csapásokat Irakban, még akkor is, ha az intervencióra a bagdadi vezetés tart igényt. Az iraki kormány szerdán közölte, hogy légi támogatást kér az Egyesült Államoktól az ILIÁ elleni harcokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.