Két robbanás történt

Pokolgép okozhatta a gázvezeték-robbanást

"Azt feltételezzük, hogy a robbanószerkezetet a csővezetéket tartó egyik betonelem alatt helyezték el, és két robbanás történt."

2014.06.18 10:20MTI

Pokolgép okozta az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezetéken az ukrajnai Poltava megyében kedden bekövetkezett robbanást - közölte szerdán Arszen Avakov ukrán belügyminiszter.

"Azt feltételezzük, hogy a robbanószerkezetet a csővezetéket tartó egyik betonelem alatt helyezték el, és két robbanás történt" - ismertette Avakov a kormányülésre készített jelentését.

Az ukrán energetikai minisztérium és a belügyminiszter már kedden is úgy nyilatkozott, hogy a robbanást terrortámadás okozhatta. Avakov kedden még azt mondta, hogy a detonáció több lehetséges okát is vizsgálják, ezek egyike a terrorcselekmény. Az ukrán energetikai minisztérium szerdán "kitervelt felforgató cselekménynek" nevezte a robbantást, amelynek következtében mintegy tízmillió köbméter földgáz ment veszendőbe.

A tárca szerdai közleménye szerint a terrorcselekmény célja az ukrán gázszállító rendszer és az Európai Unióba irányuló orosz gázszállítás ukrajnai útvonalának lejáratása volt.

A tárca emlékeztetett, hogy a robbanás időben egybeesett azzal, hogy a Gazprom orosz gázvállalat leállította az Ukrajnába irányuló gázszállításokat, és gyakorlatilag kivonult az Ukrajnába és az EU-ba irányuló orosz gázszállítások biztonságáról folyó, az EU, Oroszország és Ukrajna között zajló háromoldalú tárgyalásokból.

"Alapos okunk van feltételezni, hogy ez a hármas egybeesés nem véletlen, a robbanás kitervelt felforgató cselekmény volt, melynek célja az ukrán gázszállító rendszer és az EU-tagországokba irányuló földgázszállítás ukrajnai útvonalának lejáratása volt" - áll a közleményben.

Az energetikai minisztérium rámutatott arra is, hogy a három eseménnyel egy időben az orosz fél fokozta erőfeszítéseit az Ukrajnát elkerülő Déli Áramlat gázvezeték építésének előmozdítására, amely az EU-ba irányuló orosz földgázszállítások alternatív útvonala lenne az Ukrajnán áthaladó gázvezetékkel szemben.

Ugyanakkor Viktor Bugajcsuk, a Poltava megyei állami adminisztráció elnöke az 5. csatorna nevű ukrán kereskedelmi tévének nyilatkozva szerdán azt mondta, hogy régóta balesetveszélyes állapotban volt a gázvezetéknek az a szakasza, amelyen a robbanás történt.

Szavai szerint két évvel ezelőtt a gázvezetékekért felelős igazgatóság mérnökei már jelentést tettek a Naftohaz ukrán gázvállalatnak a cső balesetveszélyes állapotáról.

A cső az adott szakaszon 11 éves volt. Bugajcsuk véleménye szerint a robbanást szivárgás okozhatta, ami viszont a talajsüllyedés miatt következhetett be.

Ezzel lényegében azonos véleményt hangoztatott szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján a Gazprom vezérigazgató-helyettese is. Vitalij Markelov emlékeztetett arra, hogy az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezeték még a Szovjetunió idején, az 1980-as években épült.

Ukrajnában azonban nem végezték el rajta a teljes felújítást, így az akkor létesített egységes gázvezetékrendszer orosz szakaszaihoz képest az ukrajnai rosszabb állapotban van. Emlékeztetett, hogy nem ez volt az egyetlen baleset az ukrán vezetékrendszeren.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.