Béketárgyalás

Kolumbia: újraválasztották Juan Manuel Santost

A szavazatok mintegy 99 százalékának összeszámlálása alapján Santos a voksok 50,9, míg Zuluaga a voksok 45 százalékát gyűjtötte össze.

2014.06.16 08:18MTI

Újraválasztották elnökké Kolumbiában Juan Manuel Santos államfőt, aki a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) marxista gerillaszervezettel folyó béketárgyalások folytatása mellett szállt síkra, szemben az ellenfelével, Óscar Iván Zuluaga volt pénzügyminiszterrel.

A szavazatok mintegy 99 százalékának összeszámlálása alapján Santos a voksok 50,9, míg Zuluaga a voksok 45 százalékát gyűjtötte össze. A részeredmények közzététele után Zuluaga elismerte vereségét, Santos bogotái választási főhadiszállásán pedig népünnepély kezdődött. Hívei arra várnak, hogy bejelentse választási győzelmét.

Kolumbiában vasárnap tartották az elnökválasztás második fordulóját. A választás talán legnagyobb tétje a FARC-kal folytatott tárgyalások sorsa volt. Santos a kampányban azt mondta, hogy a választás egyben népszavazás is a marxista gerillaszervezettel 19 hónapja Havannában folyó béketárgyalásról, amely szerinte a sikeres befejezés felé közeledik.

Zuluaga a tárgyalás felfüggesztését helyezte kilátásba, ha a FARC nem fogadja el a feltételeit: egy hónapon belül megadja magát, vezetői pedig börtönbe vonulnak legalább hat évre.

Latin-Amerika legrégibb polgárháborús konfliktusa az elmúlt ötven évben 220 ezer halálos áldozatot követelt, s a harcok miatt - amelyekbe félkatonai egységek és bűnbandák is rendre beleavatkoztak - mintegy 4,5 millió kolumbiai vált menekültté a hazájában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.