Mol-INA-ügy

Enyhített Sanader ítéletén a horvát legfelsőbb bíróság

Tíz évről nyolc év és hat hónapnyi letöltendő szabadságvesztésre enyhítette az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnökre kiszabott büntetést a horvát legfelsőbb bíróság pénteken a Hypo Bank- és az INA-Mol-ügyek egyesített perében.

2014.06.13 16:49MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A döntés jogalapul szolgálhat Mol Nyrt. és Zágráb között 2009-ben kötött részvényesi megállapodás felbontására.

A volt horvát kormányfőt a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen ítélte tíz év szabadságvesztésre háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés bűntette miatt.

Korábban a horvát köztelevízió (HRT) úgy vélte, amennyiben a legfelsőbb bíróság helyben hagyja a megyei bíróság ítéletét, az nagyban erősítené a horvát kormány esélyeit a Mol ellen indított jogi eljárásban, és további nyomásként nehezedne a magyar igazságszolgáltatásra, hogy tegye lehetővé Hernádi Zsoltnak, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójának a kihallgatását.

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével.

A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, s közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

A Mol és a horvát kormány között tavaly szeptember óta folynak egyeztetések az INA horvát olajipari vállalat jövőjéről, de emellett mindkét fél nemzetközi jogi fórumhoz is fordult a tulajdonosi viták rendezése érdekében.

A Mol még tavaly november végén jelentette be, hogy nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen, hogy megvédje horvátországi befektetéseit. A horvát kormány januárban fordult az ENSZ Genfben működő nemzetközi kereskedelmi jogi bizottságához a vita rendezésének érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.