Fegyveres támadás Kenyában

Agyonlőttek egy mérsékelt muszlim vezetőt Kenyában

Mohamed Idrisz sejkre, a kenyai imámok és hitszónokok tanácsának elnökére ismeretlen fegyveresek támadtak rá otthona közelében, amikor reggeli imára igyekezett egy mecsetbe.

2014.06.11 03:18MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/meepoohfoto

Agyonlőttek egy mérsékelt muszlim vezetőt Kenya második legnagyobb városában, Mombasában - közölték kedden a hatóságok. A hitszónok a negyedik rangos muszlim vezető, akit az utóbbi két évben meggyilkoltak Kenyában. Mohamed Idrisz sejkre, a kenyai imámok és hitszónokok tanácsának elnökére ismeretlen fegyveresek támadtak rá otthona közelében, amikor reggeli imára igyekezett egy mecsetbe.

A hatóságok közlése szerint sem a gyilkosok kiléte, sem a bűncselekmény indítéka nem ismert. Jogvédő szervezetek a kormányzatot sejtik a legutóbbi három, szintén muszlim vezetők elleni merényletek mögött. Miközben a korábban meggyilkolt hitszónokok szélsőséges radikálisok voltak, Idrisz sejk nyíltan ellenezte a muszlim közösségen belüli radikalizmust, így azt valószínűsítik, hogy szélsőségesek követhették el a hitszónok elleni merényletet. Uhuru Kenyatta elnök és Kenya több vezető politikusa is kinyilvánította részvétét a családnak, az amerikai nagykövet, valamint a kenyai brit megbízott elítélte a gyilkosságot.

Idrisz tavaly decemberben több más muszlim vezető mellett céltáblája volt szélsőséges muszlim fiatalok mombasai mecsetekben végrehajtott támadásainak. A merényletsorozatot szakértők a radikális fiatalok és a mérsékelt vezetők közötti szakadék elmélyüléseként értékelik.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.