Mondja Kerry és Lavrov

Ukrajna nem lehet sakkbábu egy Kelet-Nyugat játszmában?

Olyan Ukrajnára van szükség, amely "erős gazdaságilag, szuverenitása biztosított, függetlenségét tiszteletben tartják, és semmiképpen sem sakkbábu más országok játszmájában".

2014.06.05 20:15MTI

Az Egyesült Államok és Oroszország nem akarja, hogy Ukrajna "sakkbábuvá" váljon egy Kelet és Nyugat közti hatalmi játszmában - hangoztatta John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön párizsi találkozójuk előtt.

A két diplomata tájékoztatása szerint Moszkva és Washington egyetért abban, hogy Ukrajnának békés, stabil és fejlődő országgá kell válnia, amely hidat alkot Oroszország és Európa között. Ugyanakkor azt is elismerték, hogy nehéz lesz véget vetni az ukrán válságnak.

Kerry továbbá hangot adott annak a reményének, hogy az Egyesült Államok és Oroszország felül tudnak kerekedni nézeteltéréseiken, és támogatni fogják Petro Porosenko megválasztott elnököt és béketervét.

Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: olyan Ukrajnára van szükség, amely "erős gazdaságilag, szuverenitása biztosított, függetlenségét tiszteletben tartják, és semmiképpen sem sakkbábu más országok játszmájában". "Reméljük, hogy Oroszországgal közösen képesek leszünk együttműködni ennek érdekében (...) Nyilvánvalóan vannak nehézségek, ezért találkozunk ma, hogy beszéljünk ezekről" - tette hozzá.

Lavrov - aki az AP hírügynökség szerint meglepődött Kerry szavain - azt mondta, teljesen egyet tud érteni kollégájával. Ugyanakkor kifejtette azt is, hogy Moszkva azt szeretné, ha "más országok - mint Irak, Líbia, Szíria és sok másik - szintén békében lennének, nem használnák őket sakkbábúnak".

A két külügyminiszter nem sokkal azelőtt találkozott egymással, hogy Barack Obama amerikai elnök is megérkezett a francia fővárosba. Obama a normandiai partraszállás 70. évfordulója alkalmából rendezendő megemlékezésen fog részt venni Franciaországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.