A CÖF szerint

EU: az Osztrák-Magyar Monarchia lenne a példakép?

Arról az államról beszélünk, amelyik kirobbantotta az első világháborút, és ezután az alapítók "fejenként" elvesztették területeik 2/3-át.

2014.06.05 13:15MTI
Forrás: Wikipedia

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) az Osztrák-Magyar Monarchia mintájára alakítaná át az Európai Uniót, az erről szóló javaslatukat elküldik a közösség vezetőinek - közölte Fricz Tamás CÖF-alapító a szervezet csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Eszerint közös irányítás alá kerülne a külügyi, a hadügyi és a pénzügyi adminisztráció; ez nem jelentene föderációt, mert egyéb területeken, a szubszidiaritás jegyében, éppen decentralizálni kellene a döntéshozatalt - jelezte a politológus.

Mint elmondta, az Európai Unió krízisének oka az identitás- és demokráciahiány, illetve a gigantikusra nőtt bürokrácia.

Az átalakítás elősegítené közös célok megfogalmazását, így az európai identitás kialakulását, mert az unió a külső, a világ többi része felé irányuló politikáját hangolná össze a közös külüggyel és hadüggyel, a közös pénzügyek segítségével pedig fel lehetne lépni a globális pénzügyi csoportok spekulációs támadásaival szemben.

Ugyanakkor vissza kell fogni az uniós bürokrácia túlhatalmát és a feladatok felét visszaadni nemzetállami hatáskörbe - jelezte Fricz Tamás.

Csizmadia László, a CÖF másik alapítója úgy vélekedett: az európai parlamenti választások után megfogalmazható fő üzenet az, hogy "az Európai Unió irányítói végre vegyék tudomásul azt, hogy a nemzeteknek van uniója és nem az unió elitjének vannak kiszolgáltatott nemzetei". Céljaik megvalósítása érdekében nem tartja kizártnak egy európai békemenet megszervezését sem - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a CÖF és a Szellemi Honvédelmi Mozgalom nemzeti konzultációja, országjárása nyomán elkészítették a Nemzeti Társadalmi Szerződést, amit el kívánnak küldeni a kormányzatnak. Ebben azt javasolják, hogy a kormány támogassa a külhoni magyarság autonómiára irányuló törekvéseit, illetve törekedjen arra, hogy a civileket bevonja az őket érintő jogalkotásba.

Erősítse a nemzetállami szuverenitást és akadályozza meg a globális piacnak az állam elfoglalására irányuló törekvéseit. Harcoljon az antiszemitizmus, a rasszizmus, a keresztényellenesség ellen és támogassa a gyermekvállalást, a magzati életet illesse meg a védelem - sorolta a kormányzatnak szóló javaslataikat a CÖF-alapító.

Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője úgy vélekedett, hogy új európai alkotmány kialakítása szükséges, a nemzeti identitás erősítése, az idősek, szociálisan rászorulók és fogyatékkal élők védelme, a kisebbségi jogok érvényesítése érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.