Megérte szabadon engedni a tálibokat?

Dezertőr volt a kiszabadított amerikai katona?

Saját társai az életükkel fizettek azért, hogy megmentsék. Obama mégis a védelmébe vette.

2014.06.03 16:35MTI
Forrás: Wikipedia

Barack Obama elnök kedden védelmébe vette a Washingtonban belpolitikai vihart kavaró amerikai-tálib fogolycserét, mondván, hogy a katona elfogásának körülményeit illető homályos kérdések ellenére mindenképpen haza kellett szállítani a férfit.

Az afganisztáni tálibok által 2009 június végén elfogott Bowe Bergdahl őrmester elengedéséért cserébe öt, Guantánamón fogva tartott magas rangú tálib vezetőt bocsátottak szabadon. Súlyosbítja a helyzetet, hogy néhány katona dezertálással vádolja a 29 éves férfit, valamint azzal, több bajtársa haláláért felelős, mivel a holléte felderítésére indított akciók során legalább hat bajtársa vesztette életét.

"Akármik is voltak a körülmények, akkor is haza kell szállítanunk egy amerikai katonát, ha fogságban tartják, és kész" - mondta varsói sajtótájékoztatóján az amerikai elnök.

Bergdahlt, akit egy németországi katonai kórházba vittek, Obama szerint eddig nem kérdezték ki és a családjával sem találkozott.

Republikánus politikusok amiatt bírálták a Fehér Házat, hogy szerintük törvényt sértettek azzal, hogy a fogolycsere előtt legalább harminc nappal nem értesítették a kongresszust.

Az elnök erre azt válaszolta, hogy a törvényhozás tagjaival már jó ideje egyeztettek arról a lehetőségről, hogy akár fogolycsere árán is megpróbálják kiszabadítani a katonát. "Jött egy lehetőség, és aggódtunk Bergdahl őrmester egészségéért, ezért megragadtuk az alkalmat" - mondta Obama, hozzátéve, hogy azért nem értesítették előre a kongresszust, mert semmiképpen nem akarták elszalasztani a lehetőséget.

Obama elismerte, hogy az elengedett tálibok esetleg ismét megpróbálhatnak ártani az amerikai nemzetbiztonságnak, de hangsúlyozta, hogy figyelni fogják őket, és ha így tesznek, akkor elkapják őket.

"Nem tenném ezt, ha azt gondolnám, hogy árthat az amerikai nemzetbiztonságnak, biztosak vagyunk benne, hogy el tudjuk őket kapni, ha számunkra veszélyes tevékenységekben vennének részt" - jelentette ki Obama.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.