Ki tiszteljen kit?

Cameron: "az EU-nak tisztelnie kell a tagállamokat"

A brit miniszterelnök szerint az Európai Uniónak "tiszteletet kell tanúsítania" az uniót alkotó nemzetállamok iránt, és olyan elnököt kell választani az Európai Bizottság élére, aki "ezt meg is érti".

2014.06.02 20:49Váczy Laura

A konzervatív párti David Cameron, aki egy közelgő vidéki időközi választás hétfői kampányrendezvényén vett részt a tory jelölt választókerületében, a BBC beszámolója szerint kijelentette: "életfontosságú", hogy olyasvalaki kerüljön az EU-bizottság elnöki tisztségébe, aki elfogadja, hogy az uniót rugalmasabbá és nyitottabbá kell tenni, és azt is, hogy a bizottság hatásköreit "meg kell nyirbálni".

"Olyan Európára van szükségünk, amely tiszteli a nemzetállamokat, amely megérti a múlt heti (európai parlamenti) választások azon üzenetét, hogy az EU túlságosan nagyra nőtt, túl sokat parancsolgat és túl sokszor avatkozik be" - tette hozzá.

Cameron szerint olyan emberekre van szükség az EU-t irányító intézmények élén, beleértve az Európai Bizottságot, akik szintén megértik mindezt. Közölte, hogy készen áll "az erről szóló további vitákra" az EU-társállamokkal.

A brit miniszterelnök nem ejtette ki Jean-Claude Juncker nevét, az azonban közismert, hogy a brit kormány nem tartja alkalmas jelöltnek az Európai Bizottság élére a Londonban túlzottan "föderalistának" tekintett luxemburgi politikust, az Európai Parlament néppárti frakciójának csúcsjelöltjét.

A Financial Times minap közölt értesülése szerint Cameron nemrégiben, kabinettagjai körében "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte Juncker jelölését a bizottság elnöki tisztségére, és telefonos kampánnyal próbálja több uniós társállam vezetőjét rávenni Juncker megválasztásának megakadályozására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.