Lakhnau

A nemi erőszak ellen tüntettek - vízágyúkkal hűtötte a kedélyeket a rendőrség

Uttar Prades egyik falujában csoportosan megerőszakoltak és megöltek két tizenéves lányt, majd holttestüket felakasztották egy fára.

2014.06.02 11:15MTI
Forrás: youtube.com

Az indiai tévé hétfőn sugárzott képei szerint a rendőrség vízágyúkat vet be a nemi erőszak sorozatos esetei miatt tüntetők ellen az észak-indiai Uttar Prades szövetségi állam fővárosában, Lakhnauban.

Több százan - főleg nők - gyűltek össze a szövetségi állam kormányhivatala előtt hétfőn. A demonstrációt feltehetőleg a nemi erőszakkal kapcsolatos brutális bűncselekmények legutóbbi esete váltotta ki. Uttar Prades egyik falujában csoportosan megerőszakoltak és megöltek két tizenéves lányt, majd holttestüket felakasztották egy fára.

A falu lakosai először tétlenséggel vádolták a rendőrséget. A hatóságok ezután őrizetbe vettek két rendőrtisztet és felfüggesztettek a szolgálatból két másikat, mert nem indítottak nyomozást, amikor az egyik lány apja bejelentette a két lány eltűnését.

Közben Telengana néven hétfőn megalakult India 29. szövetségi állama, amely több mint hat évtizedes küzdelem eredményeképpen született az ország déli részén.

Az eseményt nagy ünneplés kísérte Haidarábádban, s annak során beiktatták hivatalába a területet irányító új főminisztert, Kalvakuntla Csandrasekar Raót. Tisztségéhez, valamint az új szövetségi állam megszületéséhez külön gratulált Narendra Modi, az ország nemrégiben megválasztott miniszterelnöke, s ígéretet tett arra, hogy a központi kormány támogatást nyújt majd a terület fejlesztéséhez.

Az új állam Ándhra Prades szövetségi államból vált ki annak következtében, hogy megalakulása érdekében az 1950-es években elszakadási mozgalom kezdődött. A szakítást szorgalmazók törekvésüket azzal indokolták, hogy az állam északi, fejletlen és aszályos területét a délvidék befolyásos politikusai szándékosan elhanyagolták. A helyiek emellett arra is panaszkodtak, hogy hátrányos megkülönböztetés érte őket az állami támogatások, a vízelosztás és a munkakeresés területén is.

A lakosság az új állam megteremtése érdekében hol erőszakos tüntetésekkel, hol békés megmozdulásokkal próbálkozott. A tiltakozások az elmúlt évtizedben mintegy ezer ember életét követelték. Több tüntető felgyújtotta magát.

A tüntetések 2009-ben erősödtek fel, amikor Csandrasekar Rao éhségsztrájkba kezdett. Tizenegy nappal később a központi kormány Manmohan Szingh-gel az élén beleegyezett Ándhra Prades kettéosztásába. Az elszakadás miatt is tiltakozások robbantak ki a szövetségi államban, ezért a kettéválás folyamatát tudatosan késleltették.

A tíz körzetből álló új államnak 35 millió lakosa van. Fővárosa Haidarábád lesz, Ándhra Prades korábbi székhelye, amely azonban Telengana területén található. Tíz évig osztozik a két állam Haidarábádon, azt követően pedig új fővárost jelölnek ki Ándhra Prades számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.