Túlságosan kreatív portugál politikusok

Alkotmányellenes megszorítások

Négy intézkedésből három sérti az alaptörvényt a portugáloknál.

2014.05.31 09:55MTI
Forrás: Wikipedia

A Pedro Passos Coelho miniszterelnök vezette jobbközép portugál kormány több megszorító intézkedését is alkotmányellenesnek ítélte a dél-európai ország alkotmánybírósága, amely úgy találta, hogy az ellenzék által a 2014-es költségvetésben kifogásolt négy intézkedésből három sérti az alaptörvényt.

A testület Lisszabonban pénteken ismertetett döntése következtében a büdzsében lyuk keletkezik, amelyet a kormánynak alternatív intézkedésekkel kell betömnie. A Publico című lap internetes kiadásában több mint 1,1 milliárd, a Diario de Notícias című újság ennél kisebb, 750 millió eurós hiányról írt.

A kabinet egyelőre nem közölte, milyen eszközökkel kívánja pótolni az összeget, a sajtóban ugyanakkor az áfa megemeléséről, valamint arról szóló találgatások jelentek meg, hogy a kormány hozzányúl a költségvetési tartalékokhoz. Felmerült továbbá a köztisztviselői bérek legfeljebb 12 százalékos csökkentése egy bizonyos kereseti szint felett, illetve a munkanélküli segélyre és a táppénzre kivetett adók növelése.

Portugália május elején bejelentette, hogy kilép a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag védelme alól. Az euróövezettől, az Európai Központi Banktól (EKB) és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott 78 milliárd eurós hitelprogram az utóbbi 3 évben súlyos megszorításokat követelt az ibériai országtól, amely a mentőcsomag fejében jelentős megszorításokat vállalt, többek közt csökkentette a nyugdíjakat és a szociális juttatásokat.

A kormány pénteken újabb bizalmatlansági indítványt élt túl. Az ellenzék az európai parlamenti választások eredményére hivatkozva próbálta meg leváltani a kormányt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.