Ezer sorköteles

Mennek-e kárpátaljai magyarok az ukrán polgárháborúba?

Beregszászon és a hozzá tartozó járásban a tervek szerint júniusban kezdik el a sorkötelesek behívását az ukrán hadseregbe.

2014.05.29 17:35MTI
Forrás: Wikipedia

A bevonulókat nem küldik konfliktusövezetbe, először hosszú ideig tartó kiképzésen vesznek részt - közölte csütörtökön Oleh Parada ezredes, a Beregszászi járási hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka.

Parada a mukachevo.net munkácsi hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy Beregszászból és a járásból a hadkiegészítő parancsnokság ezer sorkötelest értesített, akiknek már elkezdődött az egészségügyi vizsgálata. Júniustól a központi rendelkezéseknek megfelelően elkezdődik a 12 hónapos - a diplomások esetében 9 hónapos - tényleges katonai szolgálatra történő behívásuk a hadsereg soraiba - tette hozzá, megjegyezve, hogy az idén még senkit nem soroztak be.

Kérdésre válaszolva az ezredes kifejtette: a besorozottak a bevonulásukat követően kiképzésen vesznek részt, amely rendszerint egy évig tart. Kiképzetlen katonát nem küldhetnek konfliktusövezetbe - hangsúlyozta.

Parada azt is közölte, hogy Bereg-vidéken a behívók mintegy felét a katonai hatóság nem tudja kézbesíteni a sor- és hadköteleseknek, mert az érintettek nem tartózkodnak otthon. Szerinte ez igen nagy arány, s azzal van összefüggésben, hogy a térségből sokan külföldön vagy Ukrajna más megyéiben vállalnak munkát. Ilyen esetekben szóban értesítik a hozzátartozókat vagy rokonokat, mert a katonai behívó csak személyesen vehető át - emlékeztetett, hozzátéve, hogy amennyiben valakiről bebizonyosodik, szándékosan bújt ki a sorozás alól, kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

A részleges mozgósításról az ezredes elmondta, hogy az a 20 és 55 év közötti tartalékos tiszteket és az 50 évnél fiatalabb tartalékos katonákat, valamint altiszteket érinti. Jelezte: a Beregszászról és környékéről mozgósított tartalékosokkal a 128. számú munkácsi gépesített dandár állományát töltik fel.

Parada kijelentette: nincsenek értesülései arról, hogy a Bereg-vidékről mozgósítottak közül valakit a kelet-ukrajnai Luhansz vagy Donyeck megyékbe vittek volna. Ugyanakkor azt állította, biztosan tudja, hogy a konfliktusban egyetlen kárpátaljai katona sem sebesült meg, egy hivatásos tiszt viszont balesetben életét vesztette.

A hadkiegészítő parancsnoka megerősítette: május 23-tól határozatlan időre felfüggesztették a behívók kézbesítését Kárpátalján, így a Bereg-vidéken is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.