Ukrán válság

Kerry: Washington támogatni fogja a megválasztott elnök egységtörekvéseit

Washington támogatni fogja az új ukrán elnöknek és az ukrán népnek azon erőfeszítéseit, hogy maguk határozzák meg a sorsukat egy egységesebb, biztonságban élő, független és virágzó Ukrajnában.

2014.05.27 03:44MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Idea go

Az Egyesült Államok támogatni fogja Ukrajna megválasztott elnökének az erőfeszítéseit Ukrajna egységének a megteremtésére - közölte hétfőn Washingtonban John Kerry amerikai külügyminiszter. John Kerry ígéretet tett rá, hogy Washington támogatni fogja az új ukrán elnöknek és az ukrán népnek azon erőfeszítéseit, hogy maguk határozzák meg a sorsukat egy egységesebb, biztonságban élő, független és virágzó Ukrajnában.

"Az Egyesült Államok elítéli és elutasítja a Krím orosz megszállását és elcsatolását, valamint eltökélt abban, hogy együttműködjön Ukrajnával és más országokkal a (kelet-ukrajnai) konfliktus békés rendezése érdekében" - hangoztatta közleményében az amerikai diplomácia vezetője. Kerry "a demokrácia diadalának" nevezte a vasárnapi ukrán elnökválasztást, amihez gratulált Ukrajna népének és kormányának. Hangsúlyozta, hogy a nagy részvételi arány világosan jelzi: az ukránok egy egységes, demokratikus és békés, az európai intézmények mellett lehorgonyzott Ukrajnában kívánnak élni.

Az amerikai külügyminiszter az EBESZ megfigyelőire hivatkozva rámutatott, hogy miközben a biztonsági helyzet és a fegyveres megfélemlítés két kelet-ukrajnai megyében többek esetében meggátolta a szavazásban való részvételt, a Krímben a szavazást akadályozták meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.