Kína

Több száz terroristát vettek őrizetbe

Májusban 23 terrorizmussal, vallási szélsőséges tevékenységgel összefüggésbe hozható csoportot számoltak fel, és több mint 200 gyanúsítottat vettek őrizetbe az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur területén.

2014.05.26 02:30MTI

A rajtaütéseket a rendőrség Hotan és Kasgár városban, valamint Akszu prefektúra területén hajtotta végre, ahol a népesség többsége a muszlim vallású ujgur nemzetiséghez tartozik - fogalmaztak az illetékesek. Az akciók során több mint 200 robbanószerkezetet is lefoglaltak.

A gyanúsítottak nagy része 20-as, 30-as éveikben járó fiatalok, akik olyan internetes vagy számítógépes adathordozókon tárolt video-, illetve hangfelvételeket néztek és hallgattak, amelyek robbanószerkezetek készítéséhez szolgáltak hasznos tanácsokkal.

A hivatalos tájékoztatás szerint az érintettek megosztották egymással ez irányú tapasztalataikat, és különböző online kapcsolattartási formák, prédikációs oldalak segítségével buzdították egymást az iszlám szent háborúra.

A terrorszervezetként nyilvántartott Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) 2013-ban 107 úgynevezett terrorizmussal kapcsolatos videót és hangfelvételt gyártott, amelyekből több Kínába is eljutott - tájékoztatott Nuriman Rozi, a hszincsiangi rendőrség egyik vezetője. Mint mondta, a közelmúltban elfogott, terrorizmussal gyanúsított egyének közül sokakat e felvételek indítottak cselekményeik elkövetésére.

Hszincsiang a múlt pénteken jelentette be, hogy 2015 júniusáig, egy éves kampányt indítanak a terrorista erőszak visszaszorítására. Elsősorban a terrorista cselekményekre készülőket, azok kiképző táborait, a fegyvergyártókat és a vallási szélsőségeseket fogják keresni. A hatóságok már szombaton közölték: ha valaki önként feladja magát, azt enyhítő körülménynek tekintik.

A térségben elkövetett legutóbbi, egyben az elmúlt öt év legvéresebb merényletét a térség székhelyén, Urumcsiban hajtották végre múlt csütörtökön. Az öt ember által elkövetett robbantássorozat következtében 39 ártatlan ember vesztette életét, több mint 90 megsebesült.

A kínai közbiztonsági minisztérium vasárnap közölte, hogy nemcsak az északnyugati régióban, de az egész országban egyéves időtartamú terrorelhárító, -megelőző akciókba kezdenek. Ennek fontos eleme lesz az adatgyűjtés, a járőrtevékenység intenzívebbé tétele, a biztonsági hiányosságok, a "gyenge pontok" feltárása és elhárítása, a közbiztonsági és egyéb szervek, a régiók és a különböző ágazatok munkájának összehangolása.

A minisztériumi közlemény hangsúlyozza: a rendőrség csakis a gyanúsítottakkal szemben léphet fel, és biztosítaniuk kell a nemzeti kisebbségek jogait, azok érdekeinek védelmét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.