Ukrán válság

Oroszbarát szeparatisták elfoglaltak egy kórházat Donyeckben

Tették ezt azért, hogy foglyul ejtsék az ukrán biztonsági erőknek azokat a katonáit, akik egy előző napi összecsapás során sebesültek meg.

2014.05.24 15:45MTI

Az AFP helyszínen lévő tudósítója őrt álló szeparatistákat látott Donyeck legnagyobb kórháza előtt, de - mint jelentette - az épületen belül, a lépcsőházban is tartózkodnak felkelők, akik a Szent György-szalagot (az ukrajnai oroszok jelképét) viselik.

Délelőtt a kórház orvosai tárgyalni próbáltak a behatolókkal, meg akarták győzni őket, hogy jelenlétük meglehetősen kényelmetlen helyzetbe hozza a személyzetet, a betegeket és azok családtagjait is. "Mi csak egyszerű megfigyelők vagyunk" - válaszolta az egyik fegyveres, miközben kibiztosította Kalasnyikov típusú gépkarabélyát.

Az egyik orvos a tudósítónak bizalmasan elmondta: a kórházban több sebesült is van, akiket pénteken szállítottak be, mégpedig az aznapi egyik összecsapás után, amely az ukrán belügyi szervek "terrorellenes" katonái és az oroszbarát szeparatista fegyveresek között folyt. A kórházfoglalók már péntek délután megérkeztek, és ezeket a sebesülteket keresték - mondta az orvos.

Hét ember vesztette életét az említett összecsapásban, amely Karlivka település közelében (Donyecktől mintegy húsz kilométerre északnyugatra) tört ki péntek reggel. Vélhetően az ott megsebesült ukrán katonákat szállították ebbe a kórházba. Az orvos elmondta: az épületben több sebesültet megműtöttek, és hamarosan szállítható állapotban lesznek.

A szeparatisták az iránt érdeklődtek, hogy mikor lehet ezeket a sebesülteket kivinni a kórházból. Valószínűleg foglyul akarják ejteni őket, hogy kicserélhessék majd saját sebesültjeikre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.