Ukrán válság

Orosz mozgolódás

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár arról számolt be csütörtökön, hogy az ukrán határ közelében állomásozó orosz csapatok mozgása azt jelezheti, hogy részleges visszavonulásra készülődnek.

2014.05.22 18:49MTI

"Tegnap késő este az ukrán határ közelében állomásozó orosz egységek korlátozott mozgását észleltük, ami azt jelezheti, hogy a csapatok egy része visszavonulásra készülődik" - közölte a jelenleg Montenegróban tartózkodó Rasmussen, miután megbeszélést folytatott Milo Djukanovic kormányfővel.

A katonai szövetség főtitkára hozzátette, hogy még túl korai lenne megmondani, pontosan mit jelent a csapatmozgás, de abbéli reményét fejezte ki, hogy a térségben összevont egységek tényleges és teljes visszavonását.

"A térségbe vezényelt orosz erők többsége jelenleg még a határ közelében állomásozik és látjuk azt is, hogy folytatják a hadgyakorlatokat" - mondta Rasmussen, hozzátéve, hogy ő lenne a legelső, aki üdvözölné, ha teljes és igazolható visszavonulást látnának.

Orosz részről az elmúlt napokban már többször bejelentették az ukrán határtérségben összevont csapatok visszavonását, de mindeddig ennek semmi valós jelét nem tapasztalta a NATO.

Rasmussen podgoricai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a szervezet ajtaja nyitva áll minden olyan európai demokrácia előtt, amely közös értékeket vall a NATO-val és amely hozzá tud járulni a közös biztonsághoz.

A NATO-főtitkár nem bocsátkozott találgatásokba azt illetőn, hogy a szervezet hogyan dönt a további bővítéséről és Montenegró felvételéről a közelgő walesi csúcstalálkozón, de elismerően nyilatkozott a balkáni országnak az euroatlanti integráció irányába tett erőfeszítéseiről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.