Bosznia-Hercegovinában

Kimosta az árvíz, felrobbant az akna

A földcsuszamlások egész aknamezőket mozdítottak el Bosznia-Hercegovinában, ahol a kilencvenes években, a boszniai polgárháború idején a szemben álló felek mintegy egymillió taposóaknát telepítettek.

2014.05.21 16:14MTI
Forrás: youtube.com

Felrobbant egy akna, amelyet az árvíz mosott ki a földből a Bosznia-Hercegovina északi részén fekvő Brckóban. Senki nem sebesült meg a robbanásban. A hivatalos szervek szerint Szerbiában nem kell az aknáktól tartani.

A földcsuszamlások egész aknamezőket mozdítottak el Bosznia-Hercegovinában, ahol a kilencvenes években, a boszniai polgárháború idején a szemben álló felek mintegy egymillió taposóaknát telepítettek. Azóta nagy erőfeszítéseket tettek ezek eltávolítására, ennek ellenére mintegy 120 ezer ilyen robbanóeszköz még mindig a földben van.

A boszniai hatóságok azokon a helyeken, ahol már visszahúzódott a víz, újra kihelyezik a figyelmeztető táblákat, illetve az új helyre vándorolt aknamezőket is jelzéssel látják el.

Branislav Jovanovic, a szerbiai aknamentesítési központ vezetője közölte, hogy Szerbiában nem kell az esetleges átsodort vagy a földcsuszamlások miatt elmozdult aknák miatt aggódni, folyamatosan felügyelik a veszélyeztetett területeket.

Jovanovic hozzátette, hogy elméletileg Bosznia-Hercegovinából és Horvátországból átsodorhatnak a folyók aknákat, gyakorlatilag azonban ennek nagyon kicsi a valószínűsége.

Ezzel egy időben Predrag Maric, a rendkívüli helyzetekért felelős belügyminisztériumi osztály vezetője arról biztosította a közvéleményt, hogy Szerbiában már nincsenek veszélyeztetett helyek, a mentőegységek azonban teljes készültségben maradnak mindaddig, amíg teljesen normalizálódik a helyzet az országban.

Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában összesen több mint negyven halálos áldozatot követelt a térségben példátlan árvízi katasztrófa, többen eltűntek.

Részvéttáviratban fejezte ki együttérzését Áder János államfő Tomislav Nikolicnak, a Szerb Köztársaság elnökének, valamint Bakir Izetbegovicnak, Bosznia-Hercegovina Elnöksége soros elnökének az országaikat sújtó természeti csapások miatt.

A szerdán elküldött leveleket a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatta el az MTI-hez.

A köztársasági elnök a szerb elnöknek címzett levelében úgy fogalmazott: "a halálos áldozatokat követelő katasztrófa, az árvíz okozta pusztulás megrendítő képeit látva őszinte részvétemet nyilvánítom, és osztozom az áldozatok hozzátartozóinak fájdalmában".

Megerősítette: Szerbia számíthat Magyarországra. A magyar kormány az azonnali segítségnyújtás mellett döntött - idézte fel -, emellett számos civil szervezet is a bajbajutottak segítségére sietett.

Áder János a másik levélben a magyar nép nevében is együttérzését fejezte ki a Bosznia-Hercegovinát sújtó árvíz számos halálos áldozatai és sérültjei miatt. "Őszintén remélem, hogy a nehéz órák véget érnek, és Bosznia-Hercegovina rövidesen már a károk helyreállítására összpontosíthatja a figyelmét. Ebben, akárcsak az árvíz következményeinek elhárításában továbbra is számíthatnak Magyarország támogatására" - írta a Bakir Izetbegovicnak címzett levelében az államfő.

Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában összesen több mint negyven halálos áldozatot követelt a térségben példátlan árvízi katasztrófa, többen eltűntek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.