A harmadára olvadt

Siralmas állapotban van a megcsappant ukrán hadiflotta

Nem könnyű megtalálni az ukrán hadiflottát az odesszai kikötőben az ott horgonyzó hatalmas tartály- és termetes kereskedelmi hajók mögött.

2014.05.21 12:19MTI
freedigitalphotos.net/digidreamgrafix

Az egész flotta immár alig több mint kéttucatnyi hajóból áll, amelyek alig nagyobbak egy méretesebb jachtnál, és sok közülük azonnali javításra szorul, pontosabban szorulna.

Az ehhez szükséges pénzt a kormány a lakosságtól kéri, mert a szűkös védelmi költségvetésből nem futja rá. Ennyi maradt az ukrán hadiflottából, amióta Oroszország bekebelezte a Krím félszigetet, és vele a flotta fő támaszpontját meg hajóinak többségét.

"A mostani idők nem kedveznek a flottának" - panaszolja Oleh Csubuk százados, az ukrán haditengerészet parancsnokságának szóvivője. Az ukrán hadsereg történetének legnagyobb válságával kénytelen szembesülni.

A haditengerészet elveszítette hajóinak kétharmadát, a szárazföldi erők súlyos fegyverzethiánnyal küzdenek. A védelmi minisztérium a lakosságtól koldul pénzt, emelt díjas, 50 eurocentes SMS-eket kér az emberektől. Eddig már több mint 1 millió dollárt sikerült ilyen módon összegyűjtenie. Annyit, amennyibe egyetlen amerikai elfogó rakéta kerül.

Az ukrán katonai vezetőket azonban már ez az összeg is ujjongásra készteti. "Olyan dolgokra fogjuk költeni, amelyekre a leginkább szükségünk van, például golyóálló mellényekre és egészségügyi felszerelésre" - mondja Bogdan Buta védelmi miniszterhelyettes.

Ukrajna nyugati szövetségesei, beleértve az Egyesült Államokat, kevés hajlandóságot mutatnak arra, hogy segítsenek a hadsereg újrafegyverzésében. Attól félnek, hogy a több fegyver meghiúsíthatja a diplomáciai tárgyalásokat, vagy újabb agresszív lépésekre sarkallhatja Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

A Krím "kiválásával" együtt járt az ukrán hadiflotta fő támaszpontján kívül egy sor más bázis és az ott horgonyzó összes hajó elvesztésével. Így hiába van Ukrajnának hosszú partszakasza, kevés befolyása maradt a Fekete-tengeren. Odesszában, ahol az ukrán hadiflotta maradéka állomásozik, Oroszország árulásáról beszélnek.

A Szovjetunió 1991-es felbomlása után Ukrajna nem is gondolta, hogy nagy flottára lenne szüksége - mondja Jevhen Lifsic nyugalmazott tengeralattjáró-kapitány.

A haditengerészet parancsnokai úgy vélték, elég lesz Moszkva baráti jelenléte. Oroszország Ukrajna függetlenné válása után is a Krímben állomásoztatta hatalmas flottáját, és fizette Kijevnek a bérleti díjat.

"Azt gondoltuk, hogy +testvérbátyánk+ meg fog védeni bennünket" - mondja Lifsic. Odessza, a patinás kikötőváros fasorok szegélyezte utcáival és díszes, 19. századi épületeivel a turisták kedvelt célvárosa lett az elmúlt években.

Egykor tengerészek és kereskedők építették, és ez máig érződik rajta. Legrégebbi városrészében, amely a kikötő fölött emelkedő hegyre épült, tengerészek sétálnak csíkos egyenruhájukban. Mintha egy második világháborús filmből léptek volna ki.

Az ukrán tengerészek egy része a Krím elfoglalása után átállt az oroszok oldalára, köztük Denisz Berezovszkij tengernagy, a haditengerészet parancsnoka is. De akik maradtak, szilárdan kitartanak. "Gyárthatsz akármilyen fegyvert, ezt a szellemet nem tudod mesterségesen előállítani. Ez csak itt létezik" - mondja Lifsic kapitány.

A félsziget elfoglalása után az ukrán tengerészek hetekig macska-egér játékot űztek az orosz hajókkal. Ameddig csak lehetett, igyekeztek megvédeni hajóikat attól, hogy Moszkva rájuk tegye a kezét.

Az összetűzések többnyire erőszakmentesek voltak, Kijev nyilvánvalóan attól félt, hogy a halott orosz tengerészek ürügyet szolgáltatnának egy még nagyobb agresszióra. Kiselejtezett szovjet felszerelésével az ukrán hadsereg mindig is hátrányban volt az oroszokkal szemben.

Az egymást követő kijevi kormányok a minimumra szűkítették a védelmi költségvetést. Ukrán tisztségviselők szerint Viktor Janukovics megbuktatott és elmenekült ukrán elnök szándékosan gyengítette le fegyveres erőit, hogy minél kisebb kihívást jelentsenek Moszkva szemében.

Ukrajna a múlt évben mindössze 5 milliárd dollárt költött honvédelemre, ami az orosz védelmi kiadások kevesebb mint tizede.

Ennek következményei szemmel láthatóak a gyengén kiképzett és felszerelt hadseregen. Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő nemrég azt mondta, hogy az országnak igazából csupán 6 ezer hadra fogható katonája van.

A flotta állapota még a szárazföldi erőkénél is siralmasabb. Sok hajó mozgásképtelen, csak kötélen lehet odébb vontatni. A Krím elfoglalása előtt a flotta 75 hajóból állt, azóta ez a szám 28-ra csökkent.

Az ukrán flotta ütőképességéről sokat elárul, hogy Oroszország néhány hajót még vissza is adott. Valószínűleg olyan rozzantak voltak, hogy csak a gond lett volna velük. "Az ukrán hadsereg régen is gyenge volt, de most még gyengébb. Egyetlen akcióképes hadihajójuk van" - mondja Pavel Felgenhauer, egy Moszkvában dolgozó katonai elemző.

Ez a hadihajó, a Szahajdacsnij Hetman éppen egy Afrika szarván végzett kalózellenes műveletből volt hazatérőben, amikor a Krímet az oroszok elfoglalták. Megérkezése Odesszába hatalmas győzelmet jelentett Ukrajna számára - morálisan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.