EP-választás

SPD: Merkel veszélyes játékba kezdett a csúcsjelölti rendszerrel

"Ez veszélyes játék, nem demokratikus eljárás és a választók becsapását jelenti".

2014.05.21 04:28MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Rawich

Veszélyes játékba kezdett Angela Merkel német kancellár azzal, hogy nem áll ki egyértelműen az európai pártcsaládok csúcsjelölti rendszere mellett - mondta kedden Berlinben a Merkel vezette konzervatívokkal kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) főtitkára. Yasmin Fahimi szerint Merkel és a német konzervatívok szinte "rejtegetik" Jean-Claude Junckert, az Európai Néppárt csúcsjelöltjét.

Még a választási plakátokon sem az európai konzervatív pártcsalád jelöltje szerepel, hanem a kancellár, pedig ő nem is indul az európai parlamenti (EP-) választáson - mondta az SPD főtitkára újságíróknak. Angela Merkel arra törekedik, hogy "relativizálja" a csúcsjelölti szisztémát és az EP-választást, és azt a látszatot kelti, mintha ő lenne a "meghatározó szereplő" az Európai Bizottság következő elnökének kiválasztásában - tette hozzá. "Ez veszélyes játék, nem demokratikus eljárás és a választók becsapását jelenti" - hangsúlyozta az SPD főtitkára.

Úgy vélte, Merkel és a német konzervatívok magatartását az "idegesség" magyarázza, amelyet az Európai Szocialisták Pártja által az Európai Bizottság élére javasolt csúcsjelölt, a német Martin Schulz növekvő népszerűsége okoz. Arra a kérdésre, hogy miként befolyásolhatja a német kormány munkáját, ha Martin Schulz szerezné meg a legnagyobb támogatottságot az EP-ben, de mégsem ő kerülne az Európai Bizottság élére, Yasmin Fahimi azt mondta, hogy ez a fejlemény "biztosan nem stabilizálná a nagykoalíciót, és a közös munka légkörét sem javítaná".

Az idei EP-választásokat követő uniós tisztújítás során - most először a Lisszaboni Szerződés értelmében - az EU-tagországok vezetői nem döntenek, csak javaslatot tesznek arra, hogy ki legyen az Európai Bizottság következő elnöke, a portugál néppárti José Manuel Barroso utódja. A megválasztás az EP joga lesz. A szerződésben kikötötték, hogy a tisztséget az EP-választások eredményének figyelembe vételével kell betölteni. A nagy európai pártcsaládok a választási kampány kezdete előtt megnevezték a csúcstisztségre általuk jelölt politikust.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.