Ukrán válság

Az EBESZ illetékese az újságírók zaklatásának beszüntetését kéri Ukrajnában

Az ukrán válságról tudósító újságírók zaklatásának beszüntetésére szólította fel a szemben álló feleket az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője hétfőn.

2014.05.19 22:38MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Jeroen von Oostrom

"Az ukrajnai válságról tudósító újságírók a konfliktusban álló felek könnyen hozzáférhető célpontjai. Felszólítok valamennyi felet, szüntesse be a média munkatársainak megfélemlítését és fenyegetését, és hagyja őket hivatásukat gyakorolni" – jelentette ki Dunja Mijatovic, aki levélben kérte Arszen Avakov ukrán belügyminisztert a Life News orosz hírportál két, Kelet-Ukrajnában ukrán katonák által elfogott munkatársának elengedésére és az ügy kivizsgálására.

Vasárnap egy krími tv-csatorna két munkatársát vette őrizetbe néhány órára katonai egyenruhások egy csoportja Szimferopolban. Az újságírókat kihallgatták, bántalmazták és a felszerelésüket elvették. A LifeNews két munkatársát, Marat Szajcsenkót és Oleg Szidjakint szintén vasárnap vették őrizetbe. Hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az EBESZ soros elnöki tisztségét ellátó svájci elnökhöz, Didier Burkhalterhez fordult segítségért, kérve, hogy a szervezet tegyen meg mindent a két orosz újságíró kiszabadításáért.

A külügyi tárca közleménye szerint Moszkva hasonló felhívást intézett az EBESZ bécsi titkárságához és a szervezet kijevi missziójához is. Szombaton a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap munkatársát állították elő Szimferopolban, őt tiltott határátlépéssel vádolták meg – emlékeztet az EBESZ a honlapján közzétett közleményben. Május 15-16-án pedig több orosz médium munkatársát nem engedték be Ukrajnába, pedig érvényes akkreditációjuk volt a vasárnapi elnökválasztásra.

Hétfőn az EBESZ sajtószabadságért felelős képviselőjének szervezésében az Orosz Újságíró Szövetség, az Ukrajnai Független Média Szakszervezet és az Ukrán Újságíró Szövetség képviselői tanácskoztak Bécsben az újságírók ukrajnai munkafeltételeinek és biztonságának javításáról. A tanácskozást megnyitva Dunja Mijatovic emlékeztetett: november óta legalább 300, újságírók elleni támadásról szerzett tudomást. Volt közöttük fizikai támadás, emberrablás, fenyegetés, a felszerelés megrongálása és elkobzása. A rendvédelmi szervek egyáltalán nem képesek megvédeni az újságírókat, és egyetlen esetben sem indult nyomozás – tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.