A török szerencsétlenség margójára

A legsúlyosabb bányaszerencsétlenségek 2009 óta

A világon a legtöbb bányabaleset Kína szénbányáiban történik, ahol évtizedek óta súlyos gondot jelent a bányák biztonsága és engedély nélküli működtetése.

2014.05.15 13:55MTI

Május 13-án az Isztambultól mintegy 480 kilométerrel délnyugatra fekvő Soma város melletti szénbányában műszakváltás idején robbanás történt. A halálos áldozatok száma csütörtökre 274-re nőtt, és mintegy 150 bányászról még mindig nem lehet tudni, hogy életben van-e. Összeállítás Törökország elmúlt évtizedekbeli legsúlyosabb bányabalesetéről, illetve a világban az elmúlt öt évben történt legpusztítóbb bányaszerencsétlenségekről:

Törökországban az elmúlt évtizedek legsúlyosabb balesete 1992-ben történt egy Zonguldak tartománybeli bányában, ahol egy gázrobbanásban 263 ember vesztette életét. Az országban gyakoriak a halálos bányabalesetek a biztonsági előírások megszegése vagy az elavult munkaeszközök miatt. A világon a legtöbb bányabaleset Kína szénbányáiban történik, ahol évtizedek óta súlyos gondot jelent a bányák biztonsága és engedély nélküli működtetése, bár az utóbbi években a kormány kis bányák ezreit záratta be és megszigorították a hatósági ellenőrzéseket is. Kínában 2013-ban 1049-en haltak meg bányabalesetben. Igen elterjedt az illegális bányászat Afrikában, ahol a bányászoknak rendszerint nincs képesítésük, sem felszerelésük, és gyakoriak a sok halálos áldozatot követelő balesetek.

2009. február 22. Kína: Sújtólégrobbanás történt a Sanhszi (Shanxi) tartomány székhelye, Taijüan (Taiyuan) térségében található állami tulajdonú szénbányában, ahol a baleset bekövetkeztekor 436-an tartózkodtak. A szerencsétlenségnek 77 halálos áldozata és 114 sérültje volt.

2009. május 31. Dél-Afrika: Tűz ütött ki egy aranybánya egyik elhagyott vájatában, ahol illegális bányászok ástak arany után. A balesetben 42 ember meghalt.

2009. november 21. Kína: A Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartománybeli Hokang (Hegang) városhoz tartozó bányában sújtólégrobbanás következtében 104 bányász meghalt. A robbanáskor 528-an dolgoztak a bányában.

2010. március 19. Sierra Leone: Az ország déli részében fekvő Bo körzetben legkevesebb 200 ember meghalt egy feketén működő aranybányában földomlás következtében.

2010. május 9. Oroszország: Két metánrobbanás is történt a szibériai Kemerovói megyében lévő Raszpadszkaja bányában. A balesetben 66 bányász meghalt, 24 eltűnt. A mentési munkálatokat a veszélyes metánszint miatt le kellett állítani. A sérültek száma 122 volt.

Forrás: Wikipedia

2010. június 21. Kína: Robbanás történt az ország középső részén fekvő Pingtingsan (Pingdingshan) város kettes számú hszingtungi (Xingdong) szénbányájában. A szerencsétlenségben 47 bányász meghalt, 25-öt kórházba szállítottak. A magántulajdonban lévő bánya engedély nélkül működött.

2010. június 16. Kolumbia: Az Antioquia tartományban lévő San Fernando szénbányában éppen turnusváltás idején sújtólégrobbanás történt. A bányában dolgozók közül 73-an meghaltak, 90 bányász ki tudott menekülni.

2010. augusztus 5. Chile: A San José-i réz- és aranybányában omlás következett be: 33 bányász rekedt lent, s töltött 69 napot a föld alatt 622 méteres mélységben. A bányászokat olyan mentőakció keretében hozták a felszínre, amely a tévécsatornák jóvoltából az egész világ szeme láttára zajlott.

2011. november 10. Kína: Metánrobbanás következtében 43 bányász meghalt a délnyugat-kínai Jünnan (Yunnan) tartományban található Csücsing (Qujing) város szénbányájában.

2013. április 29. Szudán: Egy észak-dárfúri illegális aranybányában történt bányaomlás következtében több mint százan vesztették életüket. A halálos áldozatok között volt a mentőalakulatok kilenc embere is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.