EP-választás

A lengyeleknek is megvan az Uniót csak fejőstehénnek tekintő EU-ellenes pártjuk

A TNS Polska közvélemény-kutató intézet május 7-8-i felmérése szerint az Új Jobboldali Kongresszus (KNP) 7 százalékra számíthat a választásokon.

2014.05.14 13:15MTI

Két héttel az európai parlamenti választások előtt Lengyelországban átlépte az 5 százalékos bekerülési küszöb szintjét egy élesen EU-ellenes jobboldali párt népszerűsége, s a párt a felmérések szerint a negyedik legjobb eredménnyel kerülhet be az Európai Parlamentbe.

A TNS Polska közvélemény-kutató intézet május 7-8-i felmérése szerint az Új Jobboldali Kongresszus (KNP) 7 százalékra számíthat a választásokon. Az IBRIS Homo Homini 6 százalékot mért a pártnak, többet, mint amennyire a kormánykoalíció kisebbik pártja, a nagy történelmi hagyományra visszatekintő Lengyel Parasztpárt számíthat (5 százalék).

A TNS Polska felmérése szerint a választást 27 százalékkal Jaroslaw Kaczynski ellenzéki, nemzeti-konzervatív pártja, a Jog és Igazságosság nyerné meg, második helyen végezne 24 százalékkal a kormányzó Polgári Platform, míg a harmadik helyezett 11 százalékkal az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség lenne. A Lengyel Parasztpárt 5 százalékkal éppen csak elérné a bejutási küszöböt. A többi pártnak nincs esélye erre.

Ha a 7 százalékos előrejelzés beigazolódik, a veterán politikus Janusz Korwin-Mikke által vezetett párt 7 képviselőt juttathat be az Európai Parlamentbe, ahol Lengyelországnak 51 hely jár az idei választásoktól kezdve. Ettől fogva a párt Brüsszelben is hirdetheti vitatott nézeteit, például azt, hogy az "Európai Unió a kommunizmus modern formája", a politikusok "tolvajok bandája", "az evolúció úgy formálta a nőket, hogy kisebb az intelligenciájuk", vagy hogy "nem érdemes paraolimpiát mutatni a televízióban, mert szép embereket kell nézni a helyes személyiségfejlődéshez".

A 72 éves matematikus, filozófus Korwin-Mikke 1991-ben már a parlament tagja volt, de az akkor benyújtott és a szejm által el is fogadott átvilágítási törvényjavaslatával előidézte Jan Olszewski kormányának bukását és a parlament feloszlatását. Azóta több parlamenten kívüli kis jobboldali formációt vezetett, és sikertelenül indult több elnökválasztáson.

Pártja követelései között van az adók eltörlése és a halálbüntetés visszaállítása. Az EU-t "rothadt struktúrának" tartja, és teljes egészében elutasítja.

Korwin-Mikke pártja a felmérések szerint elsősorban a fiatalok, a középiskolások és az egyetemisták között népszerű.

Az Új Jobboldali Konresszus átlagszavazója olyan fiatal, aki az internetről tájékozódik, és szülei tartják el. Hajlamos a radikális ideológia elfogadására. A párt választóinak másik csoportját "frusztrált értelmiségiek" alkotják, illetve olyan kisvállalkozók, akik nem tudják megvalósítani szakmai ambícióikat.

A párt helyzete hasonló a parlamentből időközben kiesett, szintén EU-ellenes Lengyel Családok Ligájáéhoz, amely a 2004-es európai választásokon az alacsony, 20 százalékos részvételnek köszönhetően 10 képviselőt tudott bejuttatni az Európai Parlamentbe. A TNS Polska felmérése szerint az idei lengyelországi EP-választásokon a szavazók 32 százaléka kíván részt venni. Ez az eddigi tapasztalat szerint a valóságban kevesebb mint 20 százalékot jelenthet.

Szociológusok szerint Korwin-Mikke pártja lehet az "új erő", amely szavazatokat vehet el Janusz Palikot baloldali liberális pártjától, a Te Mozgalmadtól, de a kormányzó jobbközép liberális Polgári Platformtól is, amelynek irányvonala a párt sok híve szerint inkább szociáldemokrata.

Janusz Korwin-Mikkét a maga radikális nézeteivel eddig "folklórnak" tekintették Lengyelországban, gyerekbetegségnek, amelyet idővel kinőnek. De egy gyerekbetegség idősebb korban komoly komplikációkat okozhat - írta a Gazeta Wyborcza című lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.