Útlevél-ellenőrzés Interpollal

Nincs többé sutyiban repülés

A körözött bűnözők többé nem tudnak rejtve repülgetni a világban. Legalábbis akkor, ha az ázsiai fapadosok legnagyobbikát választják.

2014.05.13 17:55MTI
Freedigitalphotos Grant Cochrane

A világ egyik legnagyobb, ázsiai fapados légitársasága, az AirAsia kedden Kuala Lumpurban bejelentette, hogy a légi utasszállító vállalatok közül elsőként az úti okmányok hitelességének ellenőrzésére a hónap végéig bevezeti azt a rendszert, amely az utasok iratait az Interpol adatbázisával veti össze.

A Malaysia Airlines MH370-es járatának két hónappal korábbi eltűnése rávilágított arra, hogy égető szükség van a légi közlekedés biztonságának javítására. Kiderült ugyanis, hogy az eltűnt malajziai gépre két utas lopott útlevéllel szállhatott fel. Az Interpol később közölte, hogy a szervezet rendelkezett információval az eltulajdonított úti okmányokról, a hatóságok azonban nem ellenőrizték adatbázisát.

A Malajziában telephellyel rendelkező AirAsia közölte, hogy alkalmazni fogja az Interpol "I-Checkit" nevű, 42 millió elveszett vagy ellopott útlevél információit tartalmazó rendszerét, hogy az utasok okmányait becsekkoláskor ellenőrizze. A légitársaság leszögezte, hogy ezt a módszert a vállalat által használt száz repülőtéren, mind a hatszáz naponta indított nemzetközi járat esetében alkalmazni fogják.

Az AirAsia hozzátette, hogy az Interpolhoz az útlevél számán és a kiállító ország nevén kívül egyéb személyes adat nem kerül. Amennyiben az adott úti okmányt felfedezik a rendszerben, a légitársaság értesíti a helyi hatóságokat és az Interpolt.

A nemzetközi rendőri testület illetékese elmondta: tavaly több mint egymilliárd esetben szállhattak fel utasok repülőgépek fedélzetére anélkül, hogy úti okmányaikat ellenőrizhették volna. Hozzátette, hogy a világon kevesebb mint tíz ország alkalmazza az útlevelek átvilágításának ezen módszerét.

A malajziai hatóságoknak csupán az eset után jóval később sikerült kideríteni, hogy a Malaysia Airlines MH370-es járatára két iráni állampolgár szállt fel hamis útlevéllel, és a férfiak nem terroristák voltak, Európába próbáltak eljutni.

A Boeing 777-es típusú utasszállító gép, amely Pekingből Kuala Lumpurba tartott 239 személlyel a fedélzetén, március 8-án tűnt el nyomtalanul. A malajziai hatóságok úgy vélik, hogy az utasszállító az Indiai-óceán egyik kieső részén, az ausztráliai Perth kikötővárostól nyugatra lévő területen zuhanhatott le. Maradványait azóta sem találják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.