Konfliktus

Vízágyúval lőtte egymást egy vietnami és egy kínai hajó

Vízzel lőtte egymást egy vietnami őrnaszád egy kínai hajó hétfőn a Dél-kínai-tengeren: a két jármű legénysége vízágyúval nyitott "tüzet" egymásra.

2014.05.12 13:21MTI

A vízen és vízzel vívott csata egy olajfúrótorony mellett zajlott le olyan vizeken, amelyeket mind Vietnam, mind Kína a magáénak tart. A vietnami naszád legénysége zászlót lobogtatva közelített a kínai hajó felé: lobogóra kínaiul írt felirat a platform elhagyására szólította fel a kínaiakat. Az utóbbiak távozás helyett vízágyújukkal fröcskölték le a vietnamiakat, akik "viszonozták a vizet".

Múlt szerdán már történt egy incidens a két fél között a fúrótorony miatt és mellett: kínai hajók szándékosan, orral nekimentek vietnami hajóknak. Több tengerész megsérült, és több hajó megrongálódott.

Az olajfúró platformot május legelején vontatták kínai hajók a Paracel-szigetek közelébe. Peking 1974-ben vonta ellenőrzése alá a szigeteket, amelyekre Vietnam is igényt tart, akárcsak a környező vizekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.