Vétó

Macedóniában a szocik nem cicóznak

Macedóniában a szociáldemokrata ellenzék bojkottálta a parlament alakuló ülését szombaton, mert szerinte nem volt tisztességes az április 27-i választás.

2014.05.10 18:29MTI

Az eddig is kormányzó konzervatív Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) 61 mandátumot kapott a 123 tagú törvényhozásban, ami koalíciós partnere, az albán kisebbséget képviselő Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) 19 képviselőjével együtt elegendő a kormányzáshoz.

Nikola Gruevszki miniszterelnök szombaton be is jelentette, hogy fenn akarja tartani a koalíciót, és június közepére meg akarja alakítani újabb, harmadik kormányát.

Az ellenzéki Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) 34 képviselőt küldhet a parlamentbe, de bejelentette, hogy "nem vesznek részt a nem demokratikus testületekben". Zoran Zaev pártelnök szerint a választáson súlyos szabálytalanságok történtek, "a kormány manipulálta, megfenyegette, megzsarolta a választókat, és tömegesen szavazatokat vásárolt". Ezeket a vádjait az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nem erősítette meg, bár elismerte, hogy voltak problémák.

A koalíciónak elég képviselője van a kormány megalakításához és törvények elfogadásához, de a bojkott elhúzódása politikai zavarokat kelthet az etnikailag megosztott országban, és akadályozhatja a nagy cél, az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését. Ezt vetítik előre Zaev szavai, amelyek szerint az ellenzék nélkül elfogadott törvények nem lesznek legitimek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.