Letartóztatták Claudio Scajolát

Ismert bűnöző szökésében segédkezhetett az egykori olasz belügyminiszter

Az olasz maffiaellenes nyomozóhatóság csütörtök reggel letartóztatta Claudio Scajola jobbközép politikust, többszörös volt olasz minisztert, többek között a belügyi tárca egykori vezetőjét, aki az ügyészség szerint a dél-olaszországi szervezett bűnözés egyik tagjának szökését segítette volna.

2014.05.08 11:10MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Claudio Scajolát a Reggio Calabria-i börtönbe kísérték. Federico Cafiero De Raho helyi államügyész az újságíróknak elmondta, hogy Claudio Scajolát több mint egy évig folyamatos megfigyelés alatt tartották. Lehallgatott telefonbeszélgetései alapján azzal vádolják, hogy segítséget nyújtott a körözött Adriano Matacena szökésében.

Matacena ismert Reggio Calabria-i vállalkozó, akit jogerősen 5 év 4 hónapra ítéltek a szervezett bűnözéssel való szövetkezés miatt. Matacena elszökött Olaszországból.

Tavaly nyáron Dubaiban letartóztatták, majd szabadon engedték. Ezt követően Libanonba menekült, ahova az olasz hatóságok szerint Scajola segítségével tudott eljutni. Claudio Scajolával együtt további hat személyt helyeztek előzetes letartóztatásba.

Az olasz hatóságok csütörtökön több Matacenával összefüggésbe hozható ingatlant és céget is lefoglaltak 50 millió euró értékben. A nyomozás Francesco Belsitónak, az Északi Liga 2013-ban korrupcióért letartóztatott pénztárosának vallomásai alapján indult.

Belsito kijelentései szerint az általa az Északi Liga kasszáiból eltűntetett eurómilliók egy részére a délolasz 'ndrangheta bűnszervezete tette rá a kezét. A 66 éves Scajola a Silvio Berlusconi vezette olasz jobbközép egyik központi politikusa, a Hajrá Olaszország (FI) volt képviselője.

A 2001-2010 közötti Berlusconi-kormányokban háromszor volt miniszter, 2001-2002-ben belügyminiszter és 2006-2008 között az olasz nemzetbiztonsági parlamenti bizottság (Copasir) elnöke.

Scajola politikai pályafutása 2010-ben tört meg, amikor kiderült, hogy a római Colosseumra néző, közel egymillió eurót érő lakását egy vállalkozó barátjától kapta ajándékba. Scajola akkor gazdasági fejlesztési miniszter volt és lemondásra kényszerült.

Nem szerepelt a Berlusconi vezette FI listáin a tavalyi olasz parlamenti választásokon és pártja a mostani európai parlamenti választásokon sem jelölte. Silvio Berlusconi sajnálatát fejezte ki a Scajolával történtek miatt. Berlusconi pénteken kezdi meg az adócsalásért rá kiszabott közmunkavégzést.

Az olasz hatóságok körözik a szintén FI-politikus Marcello Dell'Utrit is, aki áprilisban Libanonba szökött. Dell'Utrit jogerősen a szicíliai maffiával való szövetkezés miatt több mint hét év börtönre ítélték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.