Szijjártó tolmácsolásában

Orbán vs. Barroso - az energiabiztonság és az akácügy is téma volt

"A miniszterelnök kegyelmet kért a magyar akácoknak, és José Manuel Barroso ezt meg is adta" - szól a 19. századi stílusú közlemény. Az Úri muri világa megelevenedik...

2014.05.07 22:05MTI
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

Az energiabiztonság kérdése és a magyar akác ügye is téma volt Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerda esti tárgyalásán, Berlinben.

A megbeszélésről a magyar közmédiát Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára tájékoztatta.

Közölte: az Európai Bizottság elnöke és a kormányfő értékelte a Magyarország és az Európai Bizottság közötti kapcsolatokat, amelyeket kölcsönösen jónak neveztek. Magyarország folyamatosan konzultál az Európai Bizottsággal, "a felmerülő vitáinkat mindig tárgyalás útján rendezzük" - mondta Szijjártó Péter.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a megbeszélésen fontos téma volt az energiabiztonság kérdése, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor világossá tette: Magyarország mély aggodalommal tekint Európa energiabiztonsági helyzetére, ezért a jelenleginél erősebb, közös energiapolitikát szorgalmazott José Manuel Barrosónál.

A tárgyalás napirendjén szerepelt a magyar akácok ügye is. "A miniszterelnök kegyelmet kért a magyar akácoknak, és José Manuel Barroso ezt meg is adta" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Orbán Viktor szerda este érkezett Berlinbe, ahol csütörtökön felszólal a WDR német regionális közszolgálati műsorszóró társaság Europa Forum című konferenciáján, amelyen - a tanácskozás honlapján elérhető tájékoztatás szerint - előadást tart mások mellett Angela Merkel német kancellár és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. A magyar miniszterelnök csütörtök délután a német fővárosban megbeszélést folytat majd Angela Merkellel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.