2015: társulási megállapodás az EU-val?

A parlament feloszlatásáról döntöttek Koszovóban a vezető politikai erők

A koszovói alkotmány kimondja, hogy a parlamenti szavazás érvényességéhez a képviselők, valamint a kisebbségi honatyák kétharmadának le kell adnia voksát.

2014.05.07 03:36MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/cuteimage

A parlament feloszlatásában és előre hozott választások kiírásában állapodtak meg kedden a fő koszovói pártok, miután előző nap a szerb kisebbséget képviselő honatyák távolléte miatt nem tudták megtartani a törvényhozásban a nemzeti hadsereg megalakulásáról szóló szavazást. A koszovói alkotmány kimondja, hogy a parlamenti szavazás érvényességéhez a képviselők, valamint a kisebbségi honatyák kétharmadának le kell adnia voksát.

Koszovó nyugati támogatói nem igazán érdekeltek egy nemzeti hadsereg azonnali felállításában, tartva attól az üzenettől, amelyet az az ország területén élő mintegy 100 ezer szerbnek és a szomszédos Szerbiának közvetítene. Hashim Thaci koszovói kormányfő kijelentette: értelmetlen egy olyan parlamentnek folytatnia a munkáját, amely az ország saját hadseregéről sem tud szavazni.

Közölte: a legfőbb politikai erők megegyeztek abban, hogy november helyett június 8-án tartják majd meg a parlamenti választásokat, szerdán pedig döntenek a parlament feloszlatásáról, amelyhez kétharmados többségre - 81 szavazatra - van szükség. A koszovói kormányfő azt javasolta, hogy a függetlenségét 2008-ban kikiáltó, közel kétmillió lakosú balkáni országnak ötezer hivatásos katonából és háromezer tartalékosból álló hadserege legyen.

A hadsereg magját a jelenleg is működő - egyebek mellett polgári védelemmel foglalkozó - 2500 fős koszovói biztonsági erő adná. Stefan Füle, az Európai Unió (EU) bővítési biztosa kedden Pristinában koszovói vezetőkkel tárgyalt. A megbeszélésen Füle reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Koszovó 2015 tavaszán alá tudja írni az EU-val a stabilizációs és társulási megállapodást (SAA). Az uniós biztos szerint ennek feltétele, hogy Pristina a következő hónapokban folytassa a reformokat és normalizálja a kapcsolatát Belgráddal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.