Uddzsaín

Petárdaüzemi tűz után súlyos vonatbaleset - rengeteg halott

Indiában a tűzijátékokhoz szükséges alkatrészeket, illetve a petárdákat gyakran igen kezdetleges üzemekben, sőt lakásokban állítják elő.

2014.05.04 13:29MTI

Eddig ismeretlen okból tűz ütött ki szombat este egy petárdákat gyártó indiai üzemben. A katasztrófa legkevesebb 15 halálos áldozatot követelt.

Több televízióállomás arról számolt be, hogy a tűz munkaidőben keletkezett az ország középső részén található Madhja Prades szövetségi állam Uddzsaín nevű városában. Több embert kórházba szállítottak.

Indiában a tűzijátékokhoz szükséges alkatrészeket, illetve a petárdákat gyakran igen kezdetleges üzemekben, sőt lakásokban állítják elő. A munkában nem ritkán gyermekek is részt vesznek.

A "nagyüzem" rendszerint már tavasszal megkezdődik, Indiában ugyanis már hónapokkal korábban készülnek a hindu újév kezdetét jelentő dívali ünnepre, azaz a fény ünnepére.

A tűzijátékokkal tarkított ünnepre a holdnaptárnak megfelelően októberben vagy novemberben kerül sor.

Kisiklott egy személyszállító vonat vasárnap India nyugati részén, a helyi hatóságok szerint a balesetben legalább tizenketten meghaltak és mintegy hatvanan megsérültek.

A szerelvény mozdonya és négy vagonja egy alagútban siklott ki a nyugat-indiai Mahárástra államban, Mumbaitól 110 kilométerre délre. A baleset oka egyelőre nem ismert.

A mentésben részt vevők gázvágókkal darabolják fel a kisiklott kocsikat, hogy kimentsék a bent rekedt utasokat. Két vagon felborult, s ez megnehezíti a munkájukat.

Indiában gyakoriak a vasúti balesetek, legtöbbször részben a szerelvények rossz karbantartása, részben pedig emberi hiba miatt. Az országban van a világ egyik leghosszabb vasúthálózata, amelyet naponta csaknem húszmillió ember vesz igénybe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.