EBESZ harmincadjára jutottak

Kiket is fogtak el az oroszok valójában?

Az EBESZ-tagállamok megfigyelőit, de nem az EBESZ-megfigyelőket. Nem érti? Nem csoda. Kattintson a válaszért!

2014.04.25 22:55MTI
Forrás: Wikipedia

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egyik szóvivője közölte, hogy nem a szervezet által küldött megfigyelőket ejtettek fogságba fegyveres Moszkva-barát szakadárok a kelet-ukrajnai Donyeck megyében lévő Szlovjanszk városban pénteken, hanem olyan nemzetközi katonai megfigyelőket, akiket még Kijev kérésére küldtek Ukrajnába az EBESZ-tagállamok.

Az EFE spanyol és az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség érdeklődésére az EBESZ sajtószolgálata közölte, hogy a hivatalos mandátummal Ukrajnában tartózkodó összes megfigyelője biztonságban van. Azokat a külföldi fegyvertelen katonai megfigyelőket, akiket Szlovjanszk városban fogtak el, a Bécsi Dokumentum alapján - Kijev meghívásának eleget téve - küldtek EBESZ-tagállamok Ukrajnába.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagállamai között 2011-ben kötött, a bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló Bécsi Dokumentum III. fejezete rendelkezik arról, hogy EBESZ-tagállamok szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kap információt. Egy ilyen katonai megfigyelő misszió kiküldéséhez nem szükséges külön felhatalmazás az EBESZ-en belül. Kijev még március elején kérte, hogy a Bécsi Dokumentum alapján küldjenek katonai megfigyelőket az országba.

Ukrajnában jelenleg két EBESZ-misszió működik: egy különleges megfigyelői és egy választási.

Az 57 tagú EBESZ állandó tanácsa kéthetes huzavona után március 21-én döntött ukrajnai különleges megfigyelő misszió kiküldéséről. A mandátum alapján több száz szakértőt és megfigyelőt vezényeltek ki Ukrajna-szerte. A megfigyelők információkat gyűjtenek és jelentéseket készítenek a biztonsági helyzetről, rögzítik és jelentik az esetleges incidenseket, beleértve az EBESZ alapelveinek és vállalásainak vélelmezett megsértéseit. Figyelemmel kísérik az emberi jogi helyzetet az országban, ezen belül a nemzeti kisebbségek jogainak betartását.

A május 25-i elnökválasztás előkészítésére, megfigyelésére és ellenőrzésére az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) küldött szakértőket a kelet-európai országba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.