Friss felmérések szerint

EP-választás - átvette a vezetést az Európai Néppárt

A szerdán közzétett friss közvélemény-kutatási eredmények szerint az Európai Néppárt az elmúlt hetekben átvette a vezetést az európai szocialistáktól a május végi európai parlamenti választás előtt.

2014.04.16 12:59MTI
freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

A két héttel ezelőtt publikált eredmények még teljes mandátumegyenlőséget mutattak a korábban orrhosszal vezető szociáldemokraták és a jobbközép, konzervatív európai pártcsalád között; mindkét nagy politikai erő 212-212 mandátumot kapott volna.

A szerdán közétett legújabb állás szerint viszont a néppárt 222, a balközép pedig 209 mandátumot szerezne a strasbourgi parlamenti patkóban. A liberálisok támogatottsága is csökkent, a két héttel ezelőtti prognózis a mostani 85 helyett 62, a mai pedig már csak 60 helyet jósol számukra.

A jelenlegi EP-ben 58 képviselővel a negyedik legnagyobb frakcióval rendelkező zöldek viszont kis párttá zsugorodhatnak, most is, legutóbb is 38 mandátumot vetített előre nekik a mandátumbecslés.

A felmérés annyiban torzít, hogy a jelenlegi képviselőcsoportokra vetíti le a felmérések eredményét, holott korántsem biztos, hogy a választások után ugyanezek a képviselőcsoportok alakulnak újra, és nem jönnek létre új frakciók. A felmérések szerint ugyanis a két nagy párt után a legnagyobb csoportot azok a képviselők adhatják, akik most a függetlenek soraiban foglalnak helyet; jelenleg mindössze 32-en vannak, az új EP-ben viszont csaknem háromszor ennyien, 93-an lehetnek.

Ebből matematikailag akár három kisebb vagy akár az EP harmadik legnagyobb frakciója is kijöhet, ahhoz legalább hét tagállam minimum 25 EP-képviselőjének egyetértésére van szükség. Nagy növekedésre számíthat képviselői helyeinek számában a patkó bal szélén ülő Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal frakciója; most 35 képviselőjük van, a választások után az előrejelzés szerint 53 mandátumuk lehet.

A jelenlegi 766 fős Európai Parlamentben, 275 mandátummal messze a legnagyobb az Európai Néppárt képviselőcsoportja, bár jelenleg vezetik a felméréseket, a választás után így is mintegy 50 képviselői helyet veszíthetnek, míg a jelenleg 194 képviselőt magában foglaló szociáldemokrata, hivatalosan "Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének" frakciója 15 fővel növekedhet.

A tagállamokra vetített adatok között Magyarországra vonatkozóan az összesítés az Ipsos március közepén végzett kutatásának adatait tartalmazza, és annyiban torzít, hogy az országgyűlési választásokon listát állító erőket rangsorolja lehetséges EP-mandátumaik alapján, de a baloldali összefogás nem közös EP-listával indul.

Az adatok alapján a Fidesz-KDNP a voksok 44,4 százalékára számíthat, amely 10 mandátumot jelentene számára az Európai Parlamentben, az országgyűlési választásokon közös listát állító ötpárti baloldali összefogás a szavazatok 25,9 százalékával 5 képviselőt juttathatna az uniós parlamentbe, és ugyanennyi mandátumot szerezhet a Jobbik is 20,5 százalékos eredményével.

A magyar pártok közül a felmérés szerint még az LMP lépheti át az öt százalékos küszöböt, és küldhet egy képviselőt Strasbourgba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.