Ukrán válság

Turcsinov nem zárja ki a népszavazást a föderalizációról

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő nem zárta ki azt hétfőn, hogy Ukrajnában a május végi elnökválasztással egy időben népszavazást tartsanak az ország föderalizációjáról.

2014.04.14 14:27MTI

Eközben a szakadárok Kelet-Ukrajnában nem hagyták el az elfoglalt kormányzati épületeket a közép-európai idő szerint hétfő reggel nyolc óráig adott haladék ellenére, de a hatóságok nem tettek kísérletet az épületek visszafoglalására. Turcsinov a parlamenti frakcióvezetők és bizottsági elnökök tanácskozásán beszélt - jelentette az UNIAN hírügynökség. Meggyőződését fejezte ki, hogy egy ilyen referendumon az ukránok többsége "az oszthatatlan, független, demokratikus és egységes Ukrajnára" fogja adni a szavazatát.

Az elnök bejelentette, hogy a nemzetbiztonsági tanács döntésének megfelelően Kelet-Ukrajnában a hadsereg bevetésével "kezdetét veszi a terrorellenes művelet, ha a lázadók nem teszik le a fegyvert". Ez szerinte teljes mértékben összhangban van az ukrán törvényekkel, azzal a jogszabállyal is, amely arról rendelkezik, hogy mit kell tennie az államnak a terrorizmusellenes harc esetén. Meggyőződését fejezte ki, hogy "az ukránok készek visszavágni az agresszornak", amely megsérti Ukrajna területi épségét. A rendőrök nem fognak fegyvert használni a békés polgárok ellen, viszont azokkal szemben fognak erőt alkalmazni, akiknél fegyver van, mert - mint fogalmazott - "nincs más megoldás".

Az oroszbarát szakadárok hétfő reggelig nem hagyták el az elfoglalt épületeket és nem adták meg magukat Kelet-Ukrajnában. Luhanszkban az aktivisták egy szóvivője az orosz Interfax hírügynökségnek elmondta: egyikük sem kíván eleget tenni Turcsinov ultimátumának.

A Donyeck megyei Szlovjanszkban a két elfoglalt rendőrségi épület egyike felett a határidő lejártával is orosz zászló lobogott, míg az épület előtt homokzsákokból emelt barikádnál álarcos emberek álltak.

A CNN hírtelevízió donyecki tudósítója hétfőn délelőtt azt jelentette, nyoma sincs annak, hogy Kelet-Ukrajnában terrorellenes műveletek kezdődtek volna. "Nem látni katonákat, rendőröket, biztonsági erőket" - jelentette a helyszínről az amerikai hírtévé újságírója.

A BBC brit tévé jelentése szerint Szlovjanszkban "minden csendes", nincsenek harckocsik, nincs ostromállapot.

A lenta.ru orosz hírportál szerint Szerhij Taruta, a Donyeck megyei állami közigazgatás vezetője hétfőn délelőtt bejelentette: a térségben az ultimátum határidejének lejárta után "bevezették a terrorellenes művelet állapotát". A rendfenntartó szervek és a hadsereg tevékenysége az ország keleti részén elsősorban a béke és a rend védelmét szolgálja, amiket "cinikusan és hidegvérrel elvesznek (a néptől) felfegyverzett, agresszív és fanatikus emberek" - tette hozzá.

Fotó: freedigitalphotos.net/Serge Bertasius

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette: ahogy a Nyugat reagál az ukrajnai eseményekre, "túlmegy az álszentség minden határán". "Emlékezhetünk arra, hogy a Majdanon (az Európa-párti tiltakozó akciók kijevi központjában) történt erőszakot, amely halottak tucatjaival járt, demokráciának minősítették (Nyugaton), míg a délkeleten jelenleg folyó békés tüntetéseket illetően erőszakról beszélnek" - mondta.

Lavrov több információt sürgetett az ideiglenes ukrán elnök által aznap szóba hozott kelet-ukrajnai népszavazás lehetőségéről. Oroszország érdekében állónak nevezte, hogy Ukrajna egyben maradjon. Megjegyezte, hogy az új ukrán alkotmány kidolgozásába a keleti országrészek lakosait is be kell vonni.

Az orosz külügyminiszter azt is közölte, hogy Moszkvában magyarázatot várnak az Egyesült Államoktól arra, hogy értesüléseik szerint John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója rendkívüli látogatást tett Kijevben. Lavrov azt hangoztatta moszkvai tájékoztatóján, hogy sem az orosz katonai hírszerzés (GRU), sem az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei nem tartózkodnak Ukrajnában.

Valentin Nalivajcsenko, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetője ugyanakkor azt közölte vasárnap, hogy elegendő információjuk van arról, miszerint az orosz titkosszolgálatok állnak az ukrajnai belpolitikai helyzet szétzilálása mögött.

A kijevi kormányzat azért nem vezet be rendkívüli állapotot Kelet-Ukrajnában, mert akkor le kellene állítani az elnökválasztási kampányt - közölte hétfőn Viktorija Szjumar, a nemzetbiztonsági és védelmi hivatal (RNBO) helyettes vezetője Facebook-oldalán.

Rámutatott arra, hogy ha a kelet-ukrajnai térségben leállítanák a választási kampányt, azzal megkérdőjeleződne a május 25-re kiírt államfőválasztás legitimitása. Emellett szerinte a rendkívüli állapot nem nyújtana semmilyen előnyt a rendvédelmi szerveknek az épületfoglaló oroszbarát szakadárokkal szemben, hiszen a kijárási tilalom biztosítása erőket vonna el a rendőrségtől, akadályozva őket ezzel abban, hogy el tudják látni feladataikat a "terroristaellenes műveletekben".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.